
Specijaliteti: Neobična jela koja se služe u restoranima širom sveta
U luksuznim svetskim restoranima često se mogu naći neobična jela, ali ponekad mogu da budu i zaista grozna.
Salata od buba
Insekti su bogati proteinima, ali koja količina proteina bi bila dovoljna da vas neko ubedi da pojedete bube? Restoran „Arhipelag“ u Londonu služi salatu koja se sastoji od prženih skakavaca i cvrčaka, pomešanih sa spanaćem. Košta oko 9,5 evra.
Pržena mahovina i zemlja
Poznati restoran „Noma“ u Kopenhagenu od 2010. godine je četiri puta zaredom proglašen najboljim restoranom na svetu. Zemlja i pržena mahovina karakterističan su obrok u ovom restoranu.
Kaša od puževa
Najpoznatije jelo u „Heston Blumenthal“ restoranu je kaša od puževa. Gosti ovog restorana u Berkširu mogu da biraju i puževe pržene na masti patke, a jelo košta „samo“ 277 evra!
Supa od ptičjeg gnezda
Pored raznih drugih stvari koje su nama neobične, a karakteristične su za kinesku kuhinju, u jednom restoranu u Kini može se naručiti i supa od ptičjeg gnezda. Pljuvačka ptica daje poseban ukus ovoj supi, kažu kuvari, a ukoliko je supa napravljena od „naročito dobrog gnezda“, može da košta i do 1.880 evra.
Pohovane tarantule
U restoranima u Kambodži moguće je naručiti jelo pod nazivom „A-Ping“, odnosno pohovane tarantule. S obzirom na to da paukovi sami po sebi nemaju baš neki ukus (?!), obično se mešaju sa lukom ili začinima.
Izvor:021
Foto: freedigitalphotos