

Rok trajanja: Kada namirnice postaju opasne za jelo?
Mikrobiolog objašnjava kako sačuvati ostatke hrane i koliko dugo su oni bezbedni za konzumaciju.
Trovanje hranom pogađa na hiljade ljudi širom sveta, a osim letnjeg toplog vremena najopasnije je i ono praznično – zbog neprikladnog čuvanja, kao i jedenja hrane koja je promenila svojstva.
Meso i riba
Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ukoliko vam je ostalo ribe od nekog ručka, najduže je možete čuvati dan i po, i to u frižideru.
Pročitajte i… Ove namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate
Meso možete čuvati nešto duže – do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga na terasi ili u ostavi, gde tokom dana temperatura može narasti.
Sve ostatke koje ostavite u frižider, najbolje je držati na gornjoj polici, gde je ujedno frižider najhladniji.