svet

januar 15, 2016 11:00

By

Rok trajanja: Kada namirnice postaju opasne za jelo?

Mikrobiolog objašnjava kako sačuvati ostatke hrane i koliko dugo su oni bezbedni za konzumaciju.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Trovanje hranom pogađa na hiljade ljudi širom sveta, a osim letnjeg toplog vremena najopasnije je i ono praznično – zbog neprikladnog čuvanja, kao i jedenja hrane koja je promenila svojstva.

Meso i riba

Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ukoliko vam je ostalo ribe od nekog ručka, najduže je možete čuvati dan i po, i to u frižideru.

Pročitajte i… Ove namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate

Meso možete čuvati nešto duže – do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga na terasi ili u ostavi, gde tokom dana temperatura može narasti.

Sve ostatke koje ostavite u frižider, najbolje je držati na gornjoj polici, gde je ujedno frižider najhladniji.



IZVOR: lepotaizdravlje.rs, Daily Mail/ 24sata.hr, I.K.