svet

October 13, 2013 14:12

By

Alkohol najprisutnija droga: Dnevno se piju enormne količine!

alkohol

U organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije, Srpskog lekarskog društva – Sekcije za bolesti zavisnosti, Opštine i Doma zdravlja Majdanpek, u hotelu Lepenski vir u Donjem Milanovcu krajem prošle sedmice održan je simpozijum o “Bolestima zavisnosti – sličnosti i razlike”. Alkohol ostaje najprisutnija droga u Evropi čiji problem nije samo konzumiranje, već enormna količina alkohola koje se dnevno popije što predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi, zaključeno je na simpozijumu.

Čak 15 odsto muškaraca dnevno pije količinu veću od 60 grama čistog alkohola što predstavlja veoma visok rizik za hronično i akutno oštećenje zdravlja kao i 7,7 odsto žena na istom nivou rizika, dnevno konzumira više od 40 grama čistog alkohola.

“Štetna upotreba alkohola direktno ubija 2,5 miliona ljudi, od kojih je 320. 000 mladih između 15 i 29 godina života”, naveo je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Periša Simonović.

Po rečima prof. dr  Petra Nastašića svaki peti pacijent u opštoj medicini ispoljava obrazac pijenja koji se može definisati kao rizičan ili hazardan i može direktno dovesti do razvoja pune zavisnosti od alkohola.

Izvor: RTV

Foto: Ilustracija