Čupavci na potpuno drugačiji način: Ovo voće ih čini ukusnijim od običnih (RECEPT)
Čupavci s višnjama imaju neodoljiv ukus
Starinski kolači su i dalje među omiljenim poslasticama na našim prostorima, a jedan od njih su i čupavci. Malo je onih čija sećanja na detinjstvo nisu vezana za ovu mirisnu poslasticu s kokosom. No, mi vam nudimo nešto drugačiju verziju ovog starinskog kolača, iako i čupavci s višnjama mirišu na detinjstvo, malo su ukusniji i sočniji od onih na koje smo svi navikli.
Priprema ovog kolača je jednostavna, ali iziskuje malo više vremena, no, krajnji rezultat je savršen.
Čupavci s višnjama – Tradicionalni slatkiš na malo drugačiji način
Sastojci:
* 3 jajeta
* 220 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 150 ml ulja
* 150 ml mleka
* 100 g mekog brašna
* 200 g oštrog brašna
* 1 prašak za pecivo
* prstohvat soli
* 1 kašičica soka od limuna
* 200 g višanja bez koštica
* 200 g kokosa
Za preliv:
* 300 ml mleka
* 250 g čokolade
* 150 g putera
* 20 ml ekstrakta vanile
Priprema:
1. Žumanca odvojiti od belanaca i umutiti ih sa 100 g šećera i vanil- šećerom.
2. Postepeno sipati mleko i ulje neprekidno muteći mikserom.
3. Odvojeno sjediniti prašak za pecivo, prstohvat soli, meko i oštro brašno. U nekoliko navrata dodati u smesu od žumanaca muteći sve vreme mikserom.
4. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa postepeno dodavati preostali šećer i sok od limuna neprekidno muteći dok se ne dobije čvrst šam.
5. U smesu od žumanaca dodati šam od belanaca i polako promešati varjačom.
6. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i izliti u nju smesu za biskvit. Preko nje rasporediti višnje. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
7. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, a potom ga iseći na kocke.
8. Za pripremu preliva sjediniti mleko, čokoladu, puter i ekstrakt vanile, pa prokuvati da se sastojci rastope i sjedine.
9. Svaki kolač umočiti u čokoladnu smesu, a potom uvaljati u kokos.
Ovaj i mnoge druge proverene recepte pronaći ćete na sajtu Bakinakujna.