svet

December 29, 2014 23:00

By

Deset godina od tragedije: Manekenka se vratila na mesto gde je njen verenik izgubio život!

2014 Vanity Fair Oscar Party

Petra Nemcova zapalila je u petak sveću na Tajlandu u znak sećanja na žrtve cunamija povodom obeležavanja deset godina otkako je prirodna katastrofa pogodila ovu zemlju.

Tridesetpetogodišnja manekenka tada je izgubila verenika, fotografa Sajmona Atlija, a i sama je jedva preživela, sa slomljenom karlicom i ozbiljnim unutrašnjim povredama.

Petra se vratila u odmaralište Kao Lak, gde je pre deset godina osam sati provela držeći se za drvo palme, pre nego što su je pronašli spasioci.

Češka lepotica je za NBC ispričala da se šetala peščanom plažom sa svojim verenikom 26. decembra 2004. godine i da se seća da se tada pitala zašto se voda toliko povukla. Sat vremena kasnije čula je vriske i dobila odgovor na to pitanje.

“Videla sam ljude kako trče u panici. U sledećoj sekundi došla je voda i polomila sve prozore”, rekla je ona.

Petra i Sajmon završili su u vrtlogu Indijskog okeana, i njen dečko postao je jedna od preko 5.000 žrtava koje su izgubile život na zapadnoj obali Tajlanda.

“Nisam ni znala šta je cunami… Nikada ranije nisam čula tu reč”, kazala je ona i dodala da ju je ovo iskustvo inspirisalo da pomogne drugima.

2014 Vanity Fair Oscar Party

“To mi je dalo motivaciju da svakodnevno pomaćem deci, jer tog dana ja nisam imala izbora, ali sada ga imam.”

Petra je osnovala humanitarnu organizaciju koja je izgradila preko 100 škola u područjima pogođanim prirodnim nepogodama.

“Cunami mi je doneo mnogo darova, a jedan od njih je da sam postala svesna koliko sam imala sreće”, zajključila je ona.

Autor: Life Content
Foto: Instagram, SIPA