Dinastija torta sa lešnicima
bakina kujna

March 25, 2023 13:45

By

Za hedoniste i sladokusce: Dinastija tortu ćete uvek iznova želeti da pojedete (recept)

Dinastija torta sa lešnicima – slatkiš sa hrskavim korama od belanaca i sočnim filom

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min
pečenje: 2×25 min

Sastojci:
Za koru:
* 10 belanaca
* 300 g šećera
* 200 g seckanih lešnika
* 100 g suvog grožđa
* 2 kašike brašna
* 1 prašak za pecivo

Za fil:
* 500 ml mleka
* 2 pudinga s ukusom vanile
* 10 žumanaca
* 250 g šećera u prahu
* 375 g putera
* 200 g čokolade

Pročitajte: Tradicionalni recept obogaćen lešnicima – Isprobajte ovaj recept za tufahije

Dinastija torta sa lešnicima

Foto: Ženja Aćimović

Za dekoraciju:
* 400 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Suvo grožđe potopiti u mlaku vodu i ostaviti da nabubri, ocediti ga i
iseckati, ukoliko je krupnije. Izdvojiti 50 g grožđa i sjediniti sa 100 g
seckanih lešnika, 1 kašikom brašna i 1/2 praška za pecivo.
2. Umutiti 5 belanaca u čvrst šam postepeno dodajući 150 g šećera. Ubaciti
mešavinu suvih sastojaka, pa promešati.
3. Kalup prečnika 25 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega
pripremljenu smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25
minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
4. Za pripremu fila u šerpu sipati 350 ml mleka i kuvati dok ne proključa.
U preostalom mleku razmutiti puding, pa sipati u ključalo mleko i nadalje
kuvati dok se ne zgusne. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu i skuvati na
pari.
5. Puter penasto umutiti, pa sjediniti s ohlađenom smesom od žumanaca i
izmiksati. Na kraju dodati puding i izmiksati. Fil podeliti na dva dela, pa u
jedan deo dodati rastopljenu čokoladu, a u drugi deo ne dodavati ništa.
6. Prvu koru vratiti u kalup i premazati je polovinom braon fila, preko
njega naneti polovinu žutog fila i preklopiti drugom korom. Preko nje
naneti ostatak braon fila, a zatim i preostali žuti fil. Tortu premazati
šlagom i dekorisati po želji.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović