svet

October 10, 2013 23:31

By

Direktor policije: “Šariću je bolje da se sam preda”

Milorad Veljovic

Istraga protiv Darka Šarića i dalje traje i u interesu Srbije i regiona je da se pronađe i privede pravdi, rekao direktor policije Milorad Veljović. Za Šarića je najbolje da sam dođe i objasni šta je sve radio, kaže Veljović.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je danas da istraga protiv odbeglog narko bosa Darka Šarića i dalje traje i da je u interesu Srbije i regiona da se on pronađe i privede pravdi.

“Tvrdio sam i tvrdim da je za Šarića najbolje da sam dođe i objasni šta je sve radio”, rekao je Veljović novinarima u Palati “Srbija”, gde je prisustvovao Regionalnoj konferenciji šefova policija u Beogradu.

Upitan o slučaju Miše Banane, Veljović je rekao da i tom delu policija postupa po nalogu tužilaštva.

“Mi taj slučaj radimo u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i nakon što je stupila na snagu tužilačka istraga policija će postupati po nalogu tužilaštva”, rekao je Veljović.

Govoreći o policiji, direktor policije je rekao da ni jedna kadrovska promena neće pogoršati odnose u Direkciji policije, već će policiju učiniti još stabilnijom. Rekao je da lično nema ništa protiv izbora policijskih načelnika na konkursu, kao i da je zagovornik depolitizacije policije.

“Neko želi da kaže da policija nije jedinstvena. Vara se. Policija je jedinstvena i ona će takva i ostati”, rekao je Veljović.

Direktor policije je dodao da je policija stabilan sistem, da su kadrovske promene normalne i da će ih i dalje biti i u sedištvu i u policijskim upravama u Srbiji, što je, kako je naveo, u interesu reforme policije.

Veljović je istakao da posao policije nije lak i jednostavan, da će uvek trpeti kritike i biti na udaru, ali da je obaveza policije da izdrži i da je borba protiv organizovanog kriminala prioritet.

Upitan o najavi ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da će svi načelnici policijskih uprava biti birani na konkursu, Veljović je rekao da nema ništa protiv toga i da je zagovornik depolitizacije policije, ali da, kako je rekao, za sad ne postoji zakonska mogućnost za tako nešto.

Da bi se ta ideja sprovela, objasnio je, neophodno je utvrditi kriterijume za raspisivanje konkursa, odnosno ko može da konkuriše i kakve uslove treba da ispuni da bi bio načelnik policijske uprave.

Izvor: RTS
Foto: RTS