svet

July 20, 2016 13:42

By

Dobio spor: Rambo Amadeus profitirao od “kopija” na Jutjubu

rambo-amadeus-c8c55b0104f9f726d77f4ce374c640547b7ce7ff

Muzičar Rambo Amadeus dobio je spor protiv izdavačke kuće Film Danas, nekadašnje Komune, zbog neovlašćenog korišćenja njegovih autorskih dela na internet stranici Jutjub.

Privredni sud u Beogradu doneo je presudu za slučaj koji je muzički izdavač i zastupnik autora u Srbiji i regionu Tin Dream Music pokrenuo pre dve godine protiv bivše Komune za neovlašćeno korišćenje pesama Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, na svom kanalu u okviru muzičke platforme Jutjub.

Kako se navodi u obrazloženju presude, izdavačka kuća od Antonija Pušića nije dobili saglasnost za objavljivanje njegovih pesama na internetu, uprkos ranijem usmenom dogovoru između muzičara i diskografske kuće, kada Jutjub nije postojao, pa autor nije mogao ni dati saglasnost da se njegova autorska dela koriste na taj način, saopštava Tin Dream Music.

“Autorska prava su imovina kao i svaka druga. Drago mi je da je zakon u toj oblasti napokon postao jasan i nedvosmislen, i da napokon štiti autora i njegovo delo”, izjavio je Rambo Amadeus povodom presude.

Izdavačka kuća Tim Dream Music se nada da će ova presuda podstaći mnoge autore da iskoriste svoje zakonsko pravo i da zahtevaju da se njihova dela koja su neovlašćeno postavljena na Jutjubu ili neku drugu internet stranicu uklone, i da dobiju adekvatnu naknadu za dosadašnje eksploatisanje.

AUTOR: svet.rs

IZVOR: agencije

FOTO: Hello