svet

March 4, 2015 13:09

By

Dobro došli u budućnost: Do 2020. godine imaćemo holograme i u automobilima, pa čak i nad čitavim gradovima zahvaljujući tehnologiji 5G

5g
Osamdeset pet direktora kompanija iz celog sveta prisustvuje predstavljanju tehnoloških dostignuća na konferenciji mobilne industrije u Barseloni, osluškujući zvukove glavne teme – trke za tehnologiju 5G.

Pa kad je već tako, osnovno pitanje koje se nameće glasi: šta nam donosi 5G? Pre svega video snimke koje ćemo na telefonima gledati kao holograme. Takođe, viće potrebno svega nekoliko sekundi za preuzimanje filmova visoke rezolucije, a brzina prenosa podataka dosegnuće vrtoglavih 13 gigabajta u sekundi.

I sve to će nam biti dostupno za samo pet leta, to jest do 2020. godine… Tako barem veruje menadžment Nokije, a kad oni u nešto veruju, to se skoro sigurno i obistini.

“Lako možemo da ostvarimo prenos 10 puta ili čak 100 puta brži od 4G. Ali to je upravo pitanje koje moramo da razjasnimo i da se dogovorimo koja nam je željena vrednost da bismo išli ka istom cilju”, rekla je Lauri Oksanen iz kompanije Nokija.

Tehnologija 5G je, dakle, jedna od glavnih tema ovogodišnjeg kongresa, a borba za lidersku poziciju već je počela. Tako, primera radi, kineski Huawei investira 600 miliona dolara u tehnologiju i otvara devet odvojenih centara za istraživanje, i to sa cirka 500 zaposlenih.

To je budućnost bežične mreže. Verujemo da ćemo izgubiti sve ako izgubimo tržište za 5G“, istakla je Dejzi Ču iz kompanije Huawei.

nokia
Veliki deo tehnologije već postoji, uključujući prototipe prijemnika, ali veliki izazov predstavlja spektar frekvencija jer 3G i 4G imaju problem zato što često dolazi do zagušenja u saobraćaju radiotalasa niske frekvencije.  Zato glavni igrači u toj industriji moraju da se dogovore o standardima za korišćenje viših frekvencija. Kada se to dogodi, neće se samo ljudi konektovati na internet, već i stvari. Neki predviđaju da će biti 50 milijardi konektovanih uređaja do 2020, dok drugi kažu – čak 100. Raspon se kreće od automobila i četkica za zube, do kuća, pa čak i gradova.

Brzina se, međutim, ne ogleda samo u prenosu podataka, nego i u vremenu između komande i akcije, koje ne bi trebalo da traje duže od jedne milisekunde.

Istražujemo sektore poput zdravstva. Na primer, da li bi hirurg na jednom kraju sveta mogao da postavi dijagnozu pacijentu na drugom kraju planete? Ili čak da izvede operaciju pomoću 5G mreže”, zagolicao nam je maštu tržišni analitičar Kester Man.

Pritom, ako će se to i dogoditi u narednih pet godina, moramo da se zapitamo šta će biti posle toga. Za 2040. godinu već se nameće polemika o 6G tehnologiji, a mi ne smemo ni da pomislimo šta to zapravo znači.

Izvor i video: Al Jazeera
Foto: Thinkstock, printscreen, Nokia promo