svet

October 12, 2013 20:39

By

Dodatni posao: Danju policajci, noću izbacivači

sipa_00639158_000010

Unutrašnja kontrola MUP-a ne može da obuzda i kazni brojne policajce koji van radnog vremena, koristeći službene pištolje i značke, obezbeđuju klubove i dikoteke u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Ovoj policijskoj službi često stižu prijave protiv njihovih kolega, uglavnom pripadnika interventnih jedinica, ali ih oni odbacuju pod izgovorom da protiv njih nema dokaza da su prekršili Zakon o policiji.

Ovo tvrde naši sagovornici, dok kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da je ovakvo obrazloženje unutrašnje kontrole o neefikasnosti u hvatanju policajaca, honoraraca u privatnim obezbeđenjima, u najmanju ruku – sramno.

– Ovo su priče za malu decu. Ovo znači da unutrašnja kontrola ne radi dobro svoj posao. Oni ih nađu na vratima, ali nemaju dokaza da ih disciplinuju. Ako želi, policija ovaj problem može da reši za dva dana – ističe Radovanović.

Poslednji događaj u Novom Sadu, kada je Miodrag Simić iz interventne jedinice nehotice ispalio metak i ubio kolegu Aleksandra Simića u klubu “Tapas”, gde su radili kao obezbeđenje, bio je signal za uzbunu.

– Svaki veći klub u Beogradu u obezbeđenju ima bar jednog naoružanog policajca na vratima, a vrlo često je zaposleno pola nekog odeljenja. Vlasnici klubova ovim dobijaju na sigurnosti jer će policajac uz značku i poziv kolega lako da rešava incidente, a sa druge strane, policajaci imaju dodatni prihod. Pripadnici MUP-a zloupotrebljavaju dozvolu da svuda nose oružje sa sobom, pa pištolje nose i u diskoteke dok rade – ističe Radovanović.

I Mladen Kuribak, načelnik Uprave policije MUP-a, kaže da policajce u obezbeđenju privatnih klubova moraju da otkriju i sankcionišu njihovi neposredni komandiri, ali i unutrašnja kontrola.

– Imamo saznanja da veliki broj policajaca ovako krši dužnost, ali se radi na sankcionisanju svih, pogotovo posle događaja u Novom Sadu. Ipak, izuzetno je teško kazniti policajca jer se njihov dodatni rad u obezbeđenju teško dokazuje – objašnjava Kuribak.

Kada unutrašnja kontrola pokrene postupak, tada izjavu daje vlasnik kluba, koji je na strani policajca i kaže da ga nije platio za posao obezbeđenja. Optuženi pripadnik MUP, najčešće izjavljuje da nije radio kao obezbeđenje, već da je došao u diskoteku da popije piće, pa se “slučajno zatekao na vratima”. Uz nedostatak dokaza, prijava se ovde završava.

Momčilo Vidojević, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata, kaže da pored krivice policajaca-honoraraca veliku odgovoronost snose i vlasnici klubova.

– U diskoteci žele da imaju nekog sa oružjem i ovlašćenjima zbog čega i unajmljuju policajca. Postoje policajci koji ove poslove rade da bi dodatno zaradili, ali ima i grupe koja reketiraju vlasnike i nameću svoje obezbeđenje. Policajci, koji rade i u MUP i po klubovima, zbog umora nisu sposobni ni za jedan posao – kaže Vidojević.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija: Sipa