Domaći giros
bakina kujna

January 15, 2023 13:45

By

Kao da ste na obalama egejskog mora: Domaći giros će vas raspametiti (recept)

Domaći giros – hrskave pitice s osvežavajućim premazom, ispunjene sočnim komadićima mesa

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 8 osoba
priprema: 60 min.
mirovanje: 45 min.
mrsno jelo

Sastojci:
Za testo:
* 700 g mekog brašna
* 8 g soli
* 400 ml mlake vode
* 4 kašike maslinovog ulja
* 8 g šećera
* 7 g suvog kvasca
* 50 g putera

Pročitajte: Sočno i aromatično pečenje koje se topi u ustima – Drpana teletina (recept)

Domaći giros

Foto: Ženja Aćimović

Za premazivanje:
* 4 sveža krastavca srednje veličine
* 500 ml grčkog jogurta
* 4 čena belog luka
* 1 kašika seckane mirođije
* malo soli
Za punjenje:
* 1 kg svinjskog filea
* 5 kašike soja sosa
* mešavina začina za giros
* pomrftit
* paradajz
* zelena salata

Priprema:
1. U vanglici sjediniti brašno i so. U odvojenoj posudi pomešati mlaku
vodu, maslinovo ulje, šećer i suvi kvasac. Postepeno dodavati suve
sastojke u mešavinu tečnih sastojaka i mesiti rukom dok se ne dobije
glatko testo. Prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti da odmori 45 minuta.
2. Nadošlo teso premesiti, podeliti na deset delova i oblikovati manje
jufke. Svaku jufku istanjiti u krug i peći je u ravnom teflonskom tiganju za
palačinke najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok ne porumeni.
Pečene lepinjice dok su još tople premazati puterom
3. Za pripremu premaza krastavac oguliti i zrendati nakrupno. Ocediti ga
od suvišne tečnosti, pa sjediniti s pavlakom, pasiranim belim lukom,
mirođijom i malo soli.
4. Svinjski file iseći na tanke trake, preliti sosa sosom i mešavinom začina
za giros, pa dobro izmešati. Propržiti na vrelom ulju da porumeni.
5. Na lepinjice naneti namaz, rasporediti malo zelene salate, mesa,
paradajza i pomfrita, pa ih presaviti napola i poslužiti i domaći giros je spreman.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović