Domaći parizer svet novine svet portal Eugenia Lucasenco / Guliver Getty Images
Svet

February 17, 2025 13:00

By

Deca najviše vole parizer, a roditelji ga izbegavaju: Evo kako da spremite domaću i zdraviju verziju RECEPT

Domaći parizer koji će ukućani obožavati

Parizer je jedna od onih namirnica koje deca jednostavno obožavaju. Njegov blagi ukus, mekana tekstura i mogućnost da se brzo napravi sendvič čine ga omiljenim među najmlađima. Međutim, roditelji nisu uvek oduševljeni idejom da ga često kupuju, s obzirom na to da industrijski parizer često sadrži aditive, pojačivače ukusa i sastojke koji nisu najzdraviji izbor za svakodnevnu ishranu. Zato se sve više porodica okreće domaćim rešenjima – pravljenju parizera kod kuće, od proverenih i zdravih sastojaka. Tako dobijamo ukusnu i sigurnu verziju omiljene dečje delicije, bez nepotrebnih dodataka. Donosimo vam recept za domaći parizer, koji možete pripremiti brzo i lako, a u njemu će uživati cela porodica.

Domaći parizer – zdravija verzija omiljenog delikatesa

Sastojci:

500 g pilećeg ili ćurećeg mesa (možete koristiti i kombinaciju)
2 belanca
1 kašika kukuruznog skroba
1 kašičica soli
½ kašičice belog luka u prahu

Domaći parizer svet novine svet portal

JackF / Guliver Getty Images

½ kašičice bibera
½ kašičice mlevene paprike (po želji za boju)
50 ml hladne vode
1 kašika maslinovog ulja

Domaći parizer svet novine svet portal

Artem Stepanov / Guliver Getty Images

Priprema:

Meso sameljite u što sitniju masu ili ga stavite u blender i sitnite dok ne postane potpuno glatko. Dodajte belanca, kukuruzni skrob, začine, ulje i vodu. Blendajte dok ne dobijete homogenu, gustu smesu. Stavite smesu na providnu foliju, oblikujte u valjak i pažljivo uvijajte, pritiskajući da ne ostanu vazdušni džepovi. Zamotani parizer umotajte još jednom u aluminijumsku foliju kako bi zadržao oblik. Kuvajte u vodi na laganoj vatri oko 40 minuta, pazeći da ne provri jako kako ne bi pukao omot. Kada je gotovo, izvadite iz vode, ostavite da se potpuno ohladi, zatim skinite foliju i čuvajte u frižideru. Ovaj domaći parizer ne samo da je zdraviji, već je i punog ukusa, bez veštačkih dodataka i konzervansa. Možete ga seći na tanke šnite za sendviče ili poslužiti uz sir i povrće za zdrav obrok.

Sada i roditelji mogu biti mirni, a deca srećna – uživajući u ukusnom parizeru bez brige o kvalitetu.

AUTOR: Svet

FOTO: Eugenia Lucasenco / Guliver Getty Images