svet

November 23, 2016 11:39

By

Emir Kusturica: Mećavnik je nastao kao reakcija na gubitak zavičaja

http://www.gloria.rs/kultura/emir-kusturica-kada-si-ispao-iz-mode-to-je-gore-nego-da-te-zivog-sahrane/Emir Kusturica piše komad „Anselmo”, po epizodi iz „Don Kihota”, koji će i režirati. – U pozorištu je moguće da se sve stavi naopačke i da bude prihvatljivo, smatra reditelj.

Pišem komad „Anselmo” koji će naredne godine biti premijerno izveden na Jesenjem pozorišnom festivalu na Međavniku. Ja bih ga i režirao. Predložićemo saradnju Ateljeu 212, gde bismo predstavu posle premijere najpre izvodili – rekao je reditelj Emir Kusturica otkrivajući za „Politiku” svoje nove umetničke planove.

– „Anselmo” je zapravo muško ime. Reč je u stvari o epizodi iz „Don Kihota”. To je divna priča o dva velika prijatelja od kojih se jedan oženi, a drugi ostane sam. Ovom koji se oženio đavo ne da mira, pa počinje da iskušava svoju ženu. Zove svog prijatelja da vidi da li bi možda žena podlegla njegovim čarima. Prijatelj odbija, odbija, na kraju pristane… U međuvremenu dolazi do čudne situacije, oženjeni prijatelj ljuti se na drugog i onda stvar odlazi u drugom pravcu. Sve što je on želeo, pretvorilo se u priču koja se završi tragično, ali je ceo obrt vrlo zanimljiv – objašnjava reditelj.

IZVOR: Gloria.rs, Politika.rs

FOTO: Guliver/Getty images