Evropski plivači poneće oko vrata srpsku tradiciju
Svet

June 13, 2024 11:40

By

Evropski plivači poneće oko vrata srpsku tradiciju

Beograd će do 23. juna biti evropska prestonica vodenih sportova, a oni najbolji će oko vrata poneti tradicionalne srpske motive.

Absolut studio

Kreativni tim Evropskog prvenstva u vodenim sportovima, uz pomoć Etnografskog muzeja, Etnografskog instituta SANU, vajarke Katarine Tripković i srpskih proizvođača, izradili su obeležja koja će ponosno da predstavljaju tradiciju Srbije u preko 40 zemalja u Evropi.

Absolut studio

– Zvaničan logotip Evropskog prvenstva u vodenim sportovima Beograd 2024 dizajniran je tako da oživljava sliku bazena – arenu vodenih sportova. Pokreti talasa, koji predstavljaju niti srpskog veza, sedam tačaka, od kojih su tri grupisane u celinu u bojama srpske zastave, predstavljaju takmičare.

Absolut studio

– A broj tri, koji je indirektrno utkan u znak u vidu trobojke, predstavlja duboku simboliku u našoj kulturi. Ivice medalja su ukrašene motivima severne, zapadne, južne, centralne i istočne Srbije – objašnjava kreativni tim Evropskog prvenstva u vodenim sportovima i dodaje:

Absolut studio

– I na trakama za medalje fokus nam je bio na tradiciji. Hteli smo da upotpunimo celu priču i da tradicionalni vez približimo modernom dobu, tako da su trake urađene žakard tehnikom tkanja. Iskoristili smo plavu boju, kako bi asocirala na vodu, i protkali vez sa ženskih jeleka. Na trakama se nalazi i pet motiva: čuriljnjak koji se sreće na pirotskim ćilimima, ornament krsta koji se sreće sa područja Prizrena, ornament romba koji je pripadao zapadnoj Srbiji, romb sa kukama uobičajen za Srem i rozete iz centralne Srbije…

Absolut studio

Takmičari u umetničkom plivanju nadmetaće se do 14. juna u SRC “25. maj – Milan Gale Muškatirović“, dok će takmičenje u plivanju na otvorenim vodama trajati sve do 15. juna na Adi Ciganliji.

Od 17. do 23. juna plivanje u bazenu biće održano u SRC “25. maj – Milan Gale Muškatirović“, a u istom periodu će u SC “Košutnjak” biti organizovano takmičenje u skokovima u vodu.

Absolut studio

Od 26. juna do 6. jula biće održano i Evropsko prvenstvo za masters kategorije, gde će se veterani nadmetati u istim kategorijama kao i profesionalci, ali i u vaterpolu.

AUTOR: SVET

IZVOR: PROMO

FOTO: Absolut studio