svet

November 8, 2013 17:45

By

Film “Krugovi” Srđana Golubovića zatvorio festival u Kopenhagenu

krugovi film

Projekcijom filma “Krugovi”, srpskog reditelja Srdana Golubovića, 7. novembra je u Kopenhagenu završen filmski festival “Istok preko Jugoistoka”, na kome je od 24. oktobra do 7. novembra prikazano dvanaest filmova iz zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

Nakon projekcije, Golubović je odgovarao na pitanja publike, vidljivo dirnute tragičnom pričom iz vremena rata u Bosni i Hercegovini, istakavši da mu je drago da je i danska publika film razumela pre svega kao jednu ljudsku, a ne političku ili ratnu priču.

Film “Krugovi”, nagrađivan na prestižnom Sandens festivalu, kao i na festivalima uBerlinu i Luksemburgu, baziran na tragičnoj sudbini srpskog vojnika Srđana Aleksića koga su u Trebinju, 1993. godine, ubili vojnici iz sopstvene jedinice nakon što je od njih zaštitio poznanika Bošnjaka, ali je veći deo filmske priče fikcija.

Ambasada Srbije u Kopenhagenu je, posle razgovora o filmu, organizovala koktel u “Cinemateci” Danskog filmskog instituta, gde je film i prikazan, a projekciji i koktelu prisustvovala je i Dragana Ivanović, nova ambasadorka Srbije u Kraljevini Danskoj.

Festival revijalnog karaktera “Istok preko Jugoistoka” imao je za cilj, kako su istakli organizatori iz Danskog filmskog instituta, “da danskoj publici pruži mogućnost da se upozna sa kulturom i bogatom filmskom produkcijom” onih evropskih zemalja o kojima se u Danskoj, zapravo, veoma malo zna.

Prikazani su novi igrani i dokumentarni filmovi iz Estonije, Poljske, Srbije, Litvanije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske i Gruzije, a Golubovićevo gostovanje je, u saradnji sa Geteovim istitutom, bilo deo “Nemačke večeri” na festivalu pošto je film “Krugovi” rađen u srpsko-nemačkoj koprodukciji.

Izvor: Beta