svet

October 5, 2013 17:45

By

“Food & Wine Chat” na Sajmu turizma: Poslednji dan obeležili kreativna radionica za decu i izbor za najbolji kuglof

sajam1

Poslednjeg dana Sajma, na štandu kulinarskih iydanja “Color Press Group” odigrale su se dve zanimljive akcije. S početkom u 11h organizovana je dečija kreativna radionica na kojoj su mališani Dečijeg sela iz Sr.Kamenice, kao i štićenici Doma u Veterniku, ukrašavali medenjake-poklon gradskog bara „Teatar“ iz Novog Sada. Preko 50 mališana pravilo je fondan masom raznolike oblike sa motivima grožđa.

sajam dec

sajam deca yiri
Zabavan program s mnoštvo dece upotpunio je žiri u sledećem sastavu: Aleksandar Turukalo, džez muzičar i veroučitelj, Marina Buljovčić, voditeljka RTV, Aleksandar Šibul, psiholog i naša proslavljena teniserka Tatjana Ječmenica. Šestoro dece nagradjeno je „Imlek” proizvodima, a svako dete dobilo je majicus motivom kravice, milkshake i čokoladno mleko.

sajam deca

sajam decaaa

Nakon proglašenja čak šest najlepše dekorisanih medenjaka, “CPG” organozovala je još jednu “slatku” akciju, pod nazivom “Kuglof naš nasušni”, na kojoj su čitateljke magazina “ Pošalji recept” i “Dobra hrana”, domaćice, donele svoje poslastice-vinski kuglof.

sajam kuglosajam kugl

Žiri, sa veoma istančanim ukusom, Vladimir Cvetković, maneken, Žikica Milošević, novinar, Mladen Milivojević, stilista, Svetlana Horvat, modna kreatorka, Dušica Kovačević, ispred Gerontološkog centra Novi Sad i Marselos Džouns, američki voditelj, nakon degustiranja više od 20 kuglofa, bio je na ”medenim” mukama. Pobednici, Ljiljana Ćosić(prvo mesto, iz Beograda), Dušan Apatović(drugo mesto, Sr.Karlovci) i Zorka Baljak(treće mesto,Bač) nisu skidali osmeh s lica! Verovatno i zbog toga što su učesnici i gosti tokom takmičenja u spravljanu kuglofa, sve vreme mogli da pijuckaju “Bermet” iz podruma “Probus”!

sajam kug1

sajam kuglof

sajam-naslovna

Od naših domaćica saznali smo da se kuglof može napraviti za male pare, da je kaloričan, kao i da njegovo spravljanje traje nepuna dva sata. Ovaj tradicionalni vojvodjanski kolač mogli su probati svi posetioci sajma. Celokupan program vodila je Nikea Vučetić koja je pozvala sve prisutne da i dalje čitaju izdanja ”CPG” i prate dešavanja koja oni organizuju!

DSC_3127

U okviru Međunarodnog dana turizma “Color Press Group” organizovala je “Food & Wine Chat”. Šefovi kuhinja vrsnih srpskih restorana zajedno sa vinarima i somelijerima govorili su o hrani i vinima, kao i o tome kako ih najbolje uklopiti. Nakon uspešno okončanog panela, vratili smo se na štand kulinarskih izdanja, gde su brojnim posetiocima bili na raspolaganju nutricionista Vladimir Stojanović i specijalista mikrobiolog Hranislav Kačarević. Veliki broj ljubitelja kulinarstva svih generacija imalo je pregršt pitanja, a na štandu tražila se stolica više. Svi zainteresovani mogli su da se konsultuju sa stručnjacima iz ovih oblasti, a uz ceo program degustiralo se aromatično kupinovo vino.
Nakon toga, program pod nazivom “Moj kuvar” upotpunile su domaćice sa svojim dugo sakupljanim, brižljivo čuvanim i ručno pisanim kuvarima. Izdavačka kuća “Prometej” i redakcija magazina “Pošalji recept” kao stručni žiri izabrali su najbolji kuvar – po starosti, raznovrsnosti recepata, očuvanosti i estetici. Za pobednike su proglašene Dijana Miletić, Anka Makaji i Marija Budimski.
Pozivamo vas da sutra na štandu kulinarskih izdanja Color Press Grupe prisustvujete dečjoj kreativnoj radionici, sa početkom od 11h, kao i izboru za najbolji vinski kuglof sa početkom u 13h.

DSC_3132

DSC_3133

DSC_3135

DSC_3096

DSC_3162

3. oktobar, 21:19
Danas je na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu počela trodnevna manifestacija “Food & Wine Chat” u organizaciji Color Press Grupe. Prvi dan obeležio je program pod nazivom “Wine and Cheese Romance” u kom su učestvovale čitateljke najtiražnijeg magazina “Pošalji recept”, izlažući svoja jela od sira. Sve to upotpunila su “Tikveš” vina, takođe dostupna za sve hedoniste.
Uz bogat program, koji je vodio Aleksandar Filipović, voditelj i izvrstan poznavalac dobrih ukusa, stručni žiri, kog su činili: voditeljka Nataša Ilić, Kapil Vig – vodeći ekspert iz oblasti kulinarstva i glavni kuvar indijskog restorana “Real India” u Novom Sadu, Stanko Popović – urednik “Ribolovačkog magazina”, kao i Slavko Obadov – jedan od najboljih džudista svih vremena, imao je pred sobom ukusan ali težak zadatak.
Degustirajući ove izvrsne specijalitete, izabrane su tri najbolje kuvarice koje su i nagrađene “Imlek” proizvodima.
Prvo mesto osvojila je Smiljana Telečki, drugo Sanja Gostović (sa originalnom recepturom džema od slanine) a treće mesto odnela je Marina Stanojević.
Nataša Ilić, predsednica žirija, izjavila je kako je i sama vešta kada su kulinarske sposobnosti u pitanju, a njen kolega Aleksandar uputio je samo reči hvale na njen račun. Nakon proglašenja domaćica i dodeljenih nagrada, nastavljen je program pod nazivom “Miholjsko leto sa ukusom bundeve”, gde su tri virtuoza carving tehnike (dekorativno rezbarenje voća i povrća) pokazala svoje umeće. Nepuna dva sata imali smo prilike da uživamo posmatrajući ovu tajlandsku veštinu koja se može savladati i preko jutjuba, kako tvrdi Jasmina Rajić – Šćurić, rezbareći dinju i lubenicu. Najviše pažnje privukao je šesnaestogodišnji Aleksandar Keljanović koji je otkrio da uživa da pravi ruže od voća i da u tome ima potpunu potporu svojih drugara i profesora. Njihov kolega, Srđan Miladinov, pokazao je alat – set noževa, koji se koriste u ovoj tehnici, kao i da se ovo prekrasno dekorisano voće može sačuvati, iako kratkotrajno, ukoliko se prekrije želeom.
Nakon uspešno završenog prvog dana, za sve oni koje su propustili ovu manifestaciju, pozivamo da nam se pridruže sutra na “Food and Wine Chat”, gde nas čekaju somelijeri, kuvari, nutricionisti i čist hedonizam!
Više fotografija sa današnjeg događaja možete pogledati na portalu posaljirecept.rs, a program za naredna dva dana OVDE.

DSC_2696

Aleksandar Filipović

Aleksandar Filipović

Kapil Vig

Kapil Vig

Nataša Ilić

Nataša Ilić

Slavko Obadov

Slavko Obadov

Stanko Popović

Stanko Popović

Domaćice

Domaćice

DSC_2621

DSC_2656

DSC_2673

DSC_2767

DSC_2769

Srđan Miladinov

Srđan Miladinov

Aleksandar Keljanović

Aleksandar Keljanović

Aleksandar Keljanović

Aleksandar Keljanović

Jasmina Rajić Šćuri

Jasmina Rajić Šćuri

DSC_2822

DSC_2820

DSC_2819

DSC_2541

DSC_2621

DSC_2624

DSC_2643

DSC_2656

DSC_2673

DSC_2716

DSC_2767

DSC_2844

DSC_2846

DSC_2847

Tekst: Nikea Vučetić, Life Content
Foto: Mladen Sekulić, Life Content