Svet

November 18, 2022 14:30

By

Bol koja ne prolazi: Sve nade i razočarenja od prve dijagnoze Meriminog stanja do smrti

Godišnjica smrti Merime Njegomir obeležiće se u nedelju, 20. novembra

Kada je muzička diva Merima Njegomir preminula u 69. godini, javnost je znala malo. Niko nije ni slutio kakav splet događaja je prethodio dijagnozi raka pankreasa. Koliko je jak rolerkoster očekivanja, nade i razočarenja od prve dijagnoze Meriminog stanja do smrti, najbolja zna njena najstarija ćerka Ljubica.

Pročitajte: Osećam njeno prisustvo – Ćerka pokojne Merime Njegomir objavila najlepše vesti

dom merime njegomir

Rajko Ristić

Godišnjica smrti Merime Njegomir – Uspomene na pevačicu anđeoskog glasa nikad neće izbledeti

Ljubica Njegomir, ćerka čuvene pevačice Merime Njegomir, gostovala je u Realnoj priči Kurir televizije gde se prisetila jednog događaja koji će joj zauvek oslikavati majku kao veoma jaku ženu.

– Naletela sam na jedan snimak iz Soko Banje u avgustu prošle godine. Ona je imala solistički koncert. Kakva je to bila snaga. Slušala sam je i pošto je znam čula sam da u refrenima podrhtava. Što kod nje nikada nije moglo da se desi. To je bio avgust i gledam taj snimak i pomislim, pa ona je tada umirala. Ona je bila u toj termalnoj fazi za koju mi nismo znali – rekla je Ljubica čije tuga je još veća jer se približava godišnjica smrti Merime Njegomir. 

Pročitajte: Sestra otkrila kakva je bila Merima Njegomir – Podmetali su joj nogu! Novac je nije zanimo

Merima Njegomir foto RAjko Ristic (3)

Rajko Ristić

– Zvala me je posle tog koncerta i rekla nije mi dobro ne znam kako ću da vozim. Pitala sam je što mi nije rekla da je vozim, a ona je samo odgovorila ma moći ću. Što znači da je ona i vozila iz te Soko Banje. Ona je živela sa svim tim nadljudskim bolovima. Ja više nemam taj luksuz da mi nešto bude teško i da kukam, jer bilo bi sramota – rekla je Ljubica za “Kurir”.

Pročitajte: Bilo me je sramota što mi je mama Merima Njegomir – Jeziva ispovest naslednice ledi krv u žilama

Cerka Merima Njegomir

Cerka Merima Njegomir

Godišnjica smrti Merime Njegomir – Bolan dan za porodicu, kolege i prijatelje

Merima Njegomir bila je srpska pevačica narodne muzike, sa statusom istaknutog estradnog umetnika. Dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi (jedina od pevača narodne muzike), Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i preko dvadeset nagrada na brojnim muzičkim festivalima. Prva je od pevača narodne muzike održala koncert na Kolarcu. Do sada je snimila više od trideset nosača zvuka (studijskih albuma i singl-ploča) i otpevala čuvene hitove: Ivanova korita, Ruzmarin, Zbog tebe, Što je lepo kad se neko voli, Opilo nas vino, Da nije ljubavi tvoje, Pamtim još, Kad zaškripi kapija, Zelene su oči tvoje, Mezimica… Osim komponovanih, njen repertoar čine i izvorne pesme šumadijskog, vranjanskog, crnogorskog i kosovskog melosa, sevdalinke, starogradske pesme, ruske pesme i romanse, kao i pesme na dvadeset stranih jezika, među kojima i na kineskom, hebrejskom, grčkom, italijanskom, mađarskom, francuskom…

Pevačica narodne muzike Merima Njegomir preminula je u 69. godini života, posle kraće bolesti, potvrdila je tada za RTS njena porodica.

AUTOR: SVET

IZVOR: Blic

FOTO: ATA images