svet

June 29, 2014 11:47

By

Kandidat za klupu “samuraja”: Japan želi Piksija?!

Dragan-Stojkovic-Piksi tanjug ap

Premišljanje predsednika FS Srbije Tomislava Karadžića kada je reč o imenovanju novog selektora nacionalnog tima moglo bi da dovede do gubitka Dragana Stojkovića. Kako pišu japanski mediji, Piksi je uz Meksikanca Havijera Agirea i Kolumbijca Hosea Pekermana kandidat za klupu „samuraja“ nakon što je Italijan Alberto Zakeroni podneo ostavku posle neuspeha na SP u Brazilu.

Prvi izbor predsednika FS Japana Kunja Dainija i tehničkog direktora Hiromija Hare trenutno je Meksikanac Havijer Agire, s kojim su već obavljeni razgovori. Čini se da će do Hosea Pekermana Japanci teško doći, pa je Dragan Stojković Piksi ozbiljna rezervna varijanta. Japanski mediji pišu da je srpski fudbalski stručnjak imao ponudu novog rukovodstva Crvene zvezde, te da bi voleo da se okuša za kormilom selekcije Japana. Piksi je ostavio veliki trag igrajući za klub Nagoja grampus ejt, koji je s promenjivim uspehom i vodio kao trener u periodu od 2008. do 2013. godine. Novi selektor Japana imaće godišnju platu od milion evra.

“Nije to ništa novo. Stalno me povezuju s Japanom”, rekao je Stojković.

Havijer Agire je prošlog meseca dobio otkaz u Espanjolu, a veći dugi niz godina radi u Španiji, gde je trenirao Osasunu i Atletiko Madrid. Japanski novinari smatraju da Alberto Zakeroni nije uradio dobar posao na Svetskom prvenstvu jer je s vrhunskim igračima poput Keisukea Honde iz Milana, Šinđija Kagave iz Mančester junajteda i Juta Nagatoma iz Intera morao da makar prođe grupu.

Iako čelnici Crvene zvezde Zvezda Terzić i Slaviša Kokeza ne žele to da potvrde, prema nezvaničnim informacijama, oni su vodili ozbiljne pregovore s Draganom Stojkovićem Piksijem. Navijači crveno-belih su bili protiv imenovanja pete Zvezdine zvezde na mesto trenera, ali je njegov povratak u Beograd stopirao postupak koji se u srpskom sudstvu vodi protiv njega. Piksi je osumnjičen za određene malverzacije pri transferima i poslovanju Crvene zvezde od 2005. do 2008, kada je bio predsednik.

Izvor: Kurir
Foto: Tanjug/AP