Karamel bajadere
bakina kujna

November 5, 2022 13:45

By

Pripremate slavsku trpezu? Ovi kolačići će vas raspametiti, a veoma lako se pripremaju (recept)

Karamel bajadere – slatkiš koji će oplemeniti slavsku trpezu

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Karamel bajadere – Ukusne štanglice s ukusom karamelizovanog šećera.
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 120 min.

Sastojci:
Za koru:
* 2 jajeta
* 250 g šećera
* 100 g karamel bombona s lešnicima
* 125 g margarina
* 250 g mlevenog keksa

Za fil:
* 250 g šećera

* 100 ml vode
* 125 g margarina
* 250 g mleka u prahu
* 50 g bele čokolade

Pročitajte: Bajadera na malo drugačiji način – Kapućino štanglice, idealan dezert za ljubitelje kafe

Karamel bajadere

Foto: Svetlana Belić

Za dekoraciju:
* 150 g bele čokolade
* 3 kašike ulja

Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti jaja sa šećerom i skuvati na pari. U vruć krem
dodati karamel bombone i mešati dok se potpuno ne istope. Dodati
margarin, pa sačekati da se i on otopi i na kraju umešati mleveni keks.
2. Pripremljenu smesu prebaciti u kalup dimenzija (25×25 cm) i poravnati
je.
3. Za pripremu fila skuvati gust sirup od šećera i vode. Skloniti na stranu,
pa dodati u njega margarin i mešati dok se sasvim ne istopi. Umešati
kockice bele čokolade i mleko u prahu. Dobro izmešati da bi se dobila
ujednačena smesa. Sipati je preko podloge od keksa. Kolač ostaviti na
hladnom da se stegne.
4. Za pripremu glazure otopiti na pari belu čokoladu s malo ulja. Nakon
što se kolač stegne, preliti ga glazurom od bele čokolade i ostaviti na
hladnom. Kada se i glazura stegne kolač seći na štanglice ili na kocke po
želji.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić