svet

December 29, 2014 10:30

By

Kazna bi mogla da se meri u milionima: Fejsbuk špijunirao korisnike i mora na sud

Facebook

Kompanija Fejsbuk je optužena da je skenirala privatne poruke korisnika u reklamne svrhe i zbog toga će morati na sud, a kazna bi mogla da se meri u milionima.

Proces je započet tužbom protiv društvene mreže, koju je 2013. godine podneo Metju Kempbel, navodeći da je su sve njegove privatne poruke skenirane radi direktnog marketinga. On je pokrenuo proces, a ubrzo su mu se u tužbi pridružili i drugi korisnici sa istim problemom.

Fejsbuk je pokušao da anulira tužbu Kempbela, ali ga je u tome sprečio kalifornijski sudija iz suda u Oklandu, koji se bavi slučajem, a koji je u sredu doneo odluku da je tužba pravno valjana i da predmet može da ide na sud.

Skeniranjem sadržaja privatnih poruka korisnika za potrebe vlastitog oglašavanja, Fejsbuk je, kako se navodi, prekršio akt o privatnosti u elektronskim komunikacijama, kao i zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije.

Svi koji su upotrebljavali društvenu mrežu u poslednje dve godine mogli bi da se pridruže grupi okupljenoj oko tužbe, a ukoliko sud donese odluku u korist grupe tužitelja, kompanija će biti primorana da isplati po 10.000 dolara za svako kršenje privatnosti korisnika unazad godinu dana, pišu mediji.

Kompanija Marka Zakerberga, međutim, tvrdi da nije kršila bilo kakva pravila i da se radi o uobičajenoj i standardnoj trovinskoj praksi koju veliki broj kompanija sprovodi.

Proces bi trebalo da bude nastavljen 2015. godine i mogao bi da košta Fejsbuk više miliona dolara.

Izvor: 021.rs