Omiljeni desert Bate Živojinovića nekada su sve domaćice spremale: Sočan i lagan kolač vraća u prošla vremena (recept)
Kolač Bate Živojinovića su sve domaćice u Jugoslaviji spremale
I čuveni Valter je voleo slatko. Karamel-kolač, koji je dobio ime po junaku našeg najpopularnijeg ratnog filma, često bi se našao i na „repertoaru” Bate Živojinovića.
Kolač Bate Živojinovića svi su voleli
Priprema je veoma jednostavna, a nema ni mnogo sastojaka. Recept je toliko lak da ne morate ni da ga zapisujete. Ovaj smo pronašli u Deda Miletovoj kuhinji.
Kolač Bate Živojinovića mnoge domaćice su spremale i bio je jedan od omiljenih na trpezi.
Kolači koje su spremale domaćice iz Jugoslavije, nekada su bili jednostavni, ali od sasvim prirodnih sastojaka. Zato su u ukusu prednjačili ispred svih sadašnjih poslastica.
Sastojci za koru:
3 cela jaja
šećera onoliko koliko su teška tri jaja
brašna onoliko koliko su teška 2 jaja
Sastojci za fil:
4 žumanca
500ml mleka
2-3 kašičice gustina
150gr šećera
50ml vode
4 kesice šlaga ili 500ml slatke pavlake
Priprema:
Umutite 3 jaja, dodajte šećer i brašno. Mutite dok ne dobijete glatku smesu. Preručite na veliki četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje pa pecite par minuta dok testo ne porumeni. Vodite računa, brzo se peče jer je tanko, a nema čak ni prašak za pecivo.
Pročitajte Omiljen desert Josipu Brozu i svim Jugoslovenima – Titov kolač jedan je od najukusnijih RECEPT
Čim se ispeče, biskvit isecite na 3 jednaka dela i ostavite da se prohladi.
Skuvajte fil tako što ćete u šerpicu dodati šećer da se rastapa u karamel. Kada se naprave mehurići nalijte mleko i pustite da se otopi šećer i mleko krene da vri. Kada mleko počne da vri, vi u njega sipajte razmućena žumanca kojima ste dodali gustin. Umutite u puding sve.
Posebno umutite slatku pavlaku.
Filujte kolač tako što ćete stavljati jednu koricu, žuti fil, pavlaku, pa koricu i sve dok ne potrošite materijal. Ukrasite orasima.
Još recepata poznatih možete pronaći OVDE.