Kolač s jabukama koji miriše na detinjstvo i jesen morate probati: Oduševljava i ukusom i mirisom
Kolač od jabuka koju oduševi baš svakog ko ga proba
Kada su poslastice u pitanju kolač od jabuka je uvek odličan izbor, međutim, njega nekako uvek vezujemo za jesenje i zimske dane.
Iako su svi uglavnom navikli na standarden kolače s jabukama, mi vam ovaj put predstavljamo nešto drugačiji recept. Priprema ovog kolača je jednostavna, ali nešto duža, međutim svako ko ga je jednom napravio praviće ga ponovi jer miriše na detinjstvo, cimet, vanilu…
Kolač od jabuka na malo drugačiji način
Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 150 g šećera
* 100 g brašna
* 1 ravna kašičica praška za pecivo
Za voćni fil:
* 600 g jabuka
* sok od 1/2 limuna
* 600 ml vode
* 100 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 15 g želatina u prahu
Za mlečni fil:
* 300 ml slatke pavlake
* 200 g maskarpone sira
* 2 kašike šećera u prahu
* 100 g čokolade za kuvanje
Za dekoraciju:
* 200 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećera. Dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom. Posebno sjediniti brašno i prašak za pecivo, pa varjačom umešati u smesu.
2. Četvrtasti kalup dimenzija 25×25 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Pečenu i prohlađenu koru poprečno preseći napola.
3. Za pripremu voćnog fila jabuke oljuštiti i iseći na kockice, poprskati ih sokom od limuna i preliti vodom, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne omekšaju. Želatin preliti sa 6 kašike vode i ostaviti da nabubri. Dodati ga u vruću smesu s jabukama i mešati dok se ne rastopi.
4. Za pripremu mlečnog fila, slatku pavlaku umutiti u šlag, sjediniti ga sa šećerom u prahu i maskarpone sirom, pa dobro izmešati. Na kraju dodati rendanu čokoladu.
5. Prvu koru vratiti u tepsiju, preliti je filom od jabuka i preklopiti drugom korom. Odozgo premazati mlečnim filom. Kolač ostaviti na hladnom da se stegne.
Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakine kujne.