svet

March 4, 2015 15:03

By

Koliko zarađuješ, toliko platiš: Biznismen zbog brzine dobio kaznu od 54.000 evra

auto

Jedan Finac dobio je da plati astronomski iznos kazne iz jednog jedinog razloga – zato što mnogo zarađuje.

Naime, u Finskoj se kazne za saobraćajne prekršaje počiniocima određuju u skladu sa njihovim prihodima. Dakle, veći prihodi – veće i kazne.

Kada je biznismen Reima Kuisla uhvaćen kako vozi 103 kilometara na sat u mestu gde je dozvoljeno 80, vlasti su pogledale njegov poreski izveštaj, koji je pokazao da je on zaradio 6,5 miliona evra te godine.

Zbog toga mu je određeno da kaznu za prebrzu vožnju plati čak 54.000 evra.

Visina kazne nije se svidela gospodinu Kuislu koji posle tog događaja smatra da je nemoguće živeti u Finskoj ako imate visoke prihode i bogatstvo i da zbog toga počinje da razmišlja o odlasku u inostranstvo.

Za ljude koji dobro zarađuju, Finska nije mesto za život“, požalio se on na svom Fejsbuk profilu.

Međutim, takav njegov stav nije naišao na simpatije na društvenim mrežama, odakle mu je poručeno:

Ako poštuješ pravila, nećeš morati da plaćaš kazne“, “Trebalo bi da prestane da se žali i sagne glavu od stida“, kao i “Male kazne neće uticati na bogate, trebalo bi da “ujedaju” sve na isti način.

Ipak, gospodin Kuisla bi mogao da bude i srećan što ne zarađuje više. Naime, 2002. godine, izvršni direktor Nokie kažnjen je sa 116.000 evra zbog prebrze vožnje na svom Harley Davidsonu. Njegova kazna bazirana je na osnovu njegovog primanja od 14 miliona evra.

Izvor: B92
Foto: Unsplash