Branka Veselinović preminula
Svet

8 Februar, 2023 10:28

Još jedan anđeo poleteo je u nebo: Umrla Branka Veselinović

Legendarna glumica Branka Veselinović preminula u 105. godini 

Branka Veselinović je bila srpska je pozorišna, filmska i televizijska glumica. Bila je najstarija srpska glumica, a od 7. septembra 2022, nakon smrti 104-godišnje američke dramske umetnice Marše Hant, Branka je i najstarija živa glumica na svetu. Sa svoje 104 godine i 84 godine duge glumačke karijere, glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Pročitajte: Ceo region od jutros je u suzama – Preminuo legendarni Ćiro Blažević

ATA images

Legat glumice se od 2018. godine nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u Beogradu. Rođena je kao Branka Ćosić 16. septembra 1918. godine kao šesto dete oca Aleksandra i majke Jovanke. Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. Posle dve godine studija, sa 19, otišla je na praksu 1938. u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i postala glumica igrajući u predstavi „Karlova tetka“. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

ATA images

Kao mlada udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, po čijem prezimenu su je upamtili mnogi stariji Beograđani. Ali kao američki državljanin, odlučio je da se vrati u Ameriku, dok je ona ostala u zemlji, pa su se zbog toga rastali. Posle okupacije aprila 1941. godine, okupator je zatvorio pozorište, a glumci su se razišli.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978).

Pročitajte i prisetite se: Najstarija srpska glumica Branka Veselinović napunila 104 godine – Dan mi obavezno počinje gimnastikom

ATA images

Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu rolu u predstavi „Majka hrabrost i njena deca“. U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je više od četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964. godine.

Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Venčali su se 30. septembra 1948. godine.

Pročitajte: Ovo je poslednja izjava Ćira Blaževića, dao ju je pre samo nekoliko dana

ATA images

Dobitnik je još mnogih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada,.Nagrada Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta i mnoge druge. Počasni je stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečjeg sela, članica Diplomatskog hora žena i dopisni član Srpske razvojne akademije. Od 1980. je ambasador UNICEF-a.

Posebno se angažovala u humanitarnim priredbama za decu, mada nije imala dece. Sa suprugom Mlađom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci.

Najnovije na portalu Marie Claire

AUTOR: SVET

IZVOR: Nova.rs

FOTO: ATA images