Lisnate pletenice sa sirom
bakina kujna

6 Novembra, 2022 13:45

Porodična večera bez ovoga ne može proći: Lisnate pletenice sa sirom deca će obožavati (recept)

Lisnate pletenice sa sirom – hrskavo pecivo idealno za večeru

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Lisnate pletenice sa sirom – hrskavo pecivo s nadevom od sira
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 50 min.
pečenje: 25 min.

Sastojci:
* 500 g mekog brašna tip 400
* 25 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 1 kašičica soli
* 150 ml kefira
* 100 ml mleka

* 1 jaje
* 60 g putera

Za filovanje:
* 100 g putera
* 100 g krem sira
* 1 jaje
* 1/4 kašičice soli

Pročitajte: Domaćice, ovo je vaš kec u rukavu za nedeljni ručak – Punjene paprike na nesvakidašnji način (recept)

Lisnate pletenice sa sirom

Foto: Svetlana Belić

Za premazivanje:
* 1 jaje
* susam

Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna.
Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U Vanglici sjediniti polovinu brašna s malo soli. Dodati nadošli kvasac i jaje,
pa promešati. Postepeno dodavati brašno po potrebi i mesiti rukom dok se ne
dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti na toplom da
nadođe.
3. Nadošlo testo podeliti na 8 delova i oblikovati jufke. Svaku jufku istanjiti i
premazati s malo omekšanog putera, pa naslagati jednu preko druge, poslednju
jufku ne premazivati. Ostaviti da odstoji 20 minuta.
3. Za pripremu premaza u činiji umutiti omekšani puter, krem sir i jaje.
4. Odstojalu gomilicu testa istanjiti u pravougaonu koru. Premazati je filom i
presaviti napola. Oklagijom blago preći preko testa da se stranice slepe s filom.
5. Presavijeno testo iseći na pravougaonike. Svaki pravougaonik zaseći po
sredini, pa jedan kraj pravougaonika provući dva puta kroz prorez da bi se
dobile spiralne stranice.
6. Dobijene pletenice poslagati u pleh obložen papirom za pečenje, premazati ih
umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne
porumene.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

Najnovije na portalu Lepota&Zdravlje

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić