ljuske od jaja svet novine svet portal
Svet

May 3, 2024 14:30

By

NE BACAJTE ljuske od jaja: Njihova namena je čarobna a evo šta sve možete očistiti s njima

Ljuske od jaja mogu biti jako korisne u domaćinstvu, evo kako da ih iskoristite

Ide Vaskrs a s njim i tradicionalno farbanje jaja, kasnije i tucanje jajima. Osim što je najčešće korišćena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrednosti koje možemo da upotrebimo i pošto potrošimo njegov sadržaj. Naime, ljuska jajeta je prijatelj naše kože, domaćinstva i kućnih ljubimaca, a njene moći koristili su naši stari. Kako iskoristiti ljuske od jaja saznajte u nastavku teksta.

 ljuske od jaja svet novine svet portal

Pixabay

Iskoristite ljuske od jaja na najbolji mogući način

Ovih šest načina upotreba ljuske može zaista da vam olakša neke stvari:

1. Prirodni pesticid

Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu. Ljuska će štititi biljku od navale malih štetočina poput gusenica i puževa, a delovaće i poput prirodnog pesticida.

Pročitajte Želite da se obogatite, ali ne znate kako – Evo šta prvo treba da uradite 

2. Čistač kamenca

Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi lupajući kuhinjskim čekićem  ili valjkom. Zatim ljusku pomešajte sa jabukovim sirćetom i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopere i posuđa.

 ljuske od jaja svet novine svet portal

Pexels

3. Najjeftiniji vodoinstalater

Nekoliko ljuski jajeta zdrobite i ubacite u slivnik, pa pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska, prolazeći kroz cev, povući sa sobom nečistoće i masnoće.

Da li ste znali za ove trikove kako iskoristiti ljuske od jaja

4. Kalup

Na dnu jajeta napravite rupicu prečnika pola centimetra i nežno mućkajte dok kroz nju ne izađe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode, osušite i koristite kao kalup… Na primer za pravljenje čokoladnih jaja.

 ljuske od jaja svet novine svet portal

Pexels

5. Sredstvo protiv svraba

Ljuske jajeta pomešajze sa jabukovim sirćetom i ostavite u tegli dva dana. Ljuske od jaja će omekšati i nastaće homogena smesa koju možete da koristite kod iritacije kože i svraba, posebno kod ujeda insekata.

 ljuske od jaja svet novine svet portal

Pixabay

6. Dodatak ishrani kućnog ljubimca

Ljusku od jajeta stavite u pećnicu na pola sata, pri temperaturi od 250 stepeni. Ljusku ohladite i prebacite u plastičnu kesice sa zatvaračem, pa usitnite valjkom. Smesu stavite u hranu svog psa kao dodatak kalcijuma za zdrave kosti i zube vašeg ljubimca.

AUTOR: SVET

FOTO: Pexels