svet

June 28, 2014 00:14

By

Neprimereno za nacionalnu instituciju: Baja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta?!

baja damir dervisagic

Folk pevač Nedeljko Bajić Baja u utorak uveče viđen je na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Informaciju o ovom nesvakidašnjem događaju na Tviter je postavila jedna korisnica te društvene mreže sa komentarom: “Velika scena Narodnog pozorišta. Nedeljko Bajić Baja. Ja ovo više ne umem.”

Dejan Savić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta, potvrdio nam je da je snimanje zaista održano, naglasivši da se time ne narušava ugled kuće, a da utiče na prihode zaposlenih.

“Mi smo iznajmili salu u noćnim satima jednoj producentskoj kući i ne radi se ni o kakvom ruženju Narodnog pozorišta. Naše obezbeđenje je bilo tu i nikakva šteta nije napravljena. Ne može svako da iznajmi salu i mi znamo šta radimo, a verujte da smo imali raznih ponuda”, rekao je Savić.

Upravnik kog smo zatekli u Beču je dodao da je razgovarao sa saradnicima i da nema nikakve bojazni od toga da je pozorištu naneta šteta.

“Ponavljam, mi smo iznajmili salu sa tehnikom, sa crnom pozadinom i neće nigde da se vidi da je spot sniman kod nas, to je bio uslov pri iznajmljivanju. Kod nas su snimali i Željko Joksimović i razni drugi i niko se nikad nije žalio. Ovo je bitka za prihode i oni plate određenu cenu za iznajmljivanje. Da vam kažem, svašta je snimano na toj sceni, kod nas je sniman i rijaliti-šou “Ja imam talenat”, u kome je učestvovao i sadašnji ministar, i tada niko nije pravio problem, a bilo je i zabavne i narodne muzike i snimano je danima”, naglašava Savić.

Na pitanje o visini naknade za iznajmljivanje velike scene Narodnog pozorišta, Savić je rekao da će preciznije informacije o tome moći da da kada se vrati u Beograd.

Sociolog kulture Ratko Božović kaže da su takvi izleti neprimereni za nacionalnu instituciju.
“Komercijalni koncept je preovladao i u kulturi, a kultura i tržište ne idu baš u takvoj saglasnosti. To je situacija koja govori da su se pomešale babe i žabe. Verovatno su naterani materijalnim statusom na takve ustupke, ali to ne bi smelo da se radi. To je neprimereno onome što je duh nacionalne institucije. U pitanju je problem vrednosti, jer ako može to, onda može sve. Ovo nije znak prepoznavanja odbrane institucije, to je urušavanje institucije”, tvrdi Božović.

Prvak Drame Narodnog pozorišta Tanasije Uzunović opravdava ovakve komercijalne poteze sve dok to ne utiče na repertoar pozorišta.
“U svakoj drugoj situaciji to bi bilo porazno, međutim, u situaciji u kojoj se nalazimo ako to doprinosi poboljšanju materijalnih sredstava da se kuća ispomogne, u ovom trenutku to opravdavam. U nekom drugom trenutku to ne bih mogao. To je praksa i u svetu i smatram da to nije pospešivanje onoga što se snima u tim spotovima, bar ja tako gledam na stvari. Ko šta snima, to je njegova stvar, ali mislim da to direktno ne šteti kući jer nema veze sa repertoarom. Mnogo gore je zvanično podržavanje projekata koji ne služe na čast ni kulturi, ni društvu ni državi, a što je masovna pojava. O tome treba da brinemo”, ističe Uzunović.

Jelena Kajgo, novoizabrana predsednica Upravnog odbora Narodnog pozorišta, nije želela da komentariše ovaj događaj uz obrazloženje da novi UO još nije konstituisan.

U Ministarstvu kulture, pod čijom nadležnošću je Narodno pozorište, rečeno je da ne znaju za ovaj slučaj:
“Ministarstvo kulture i informisanja nije upoznato s ovim događajem, molimo vas da odgovore zatražite od Narodnog pozorišta”.

Izvor: Blic
Foto: Damir Dervišagić/Kurir