svet

October 8, 2013 14:00

By

Novi Sad: Navijači pristali na zatvor i priznali krivicu

DSC_0067

Pred većem novosadskog Višeg suda kojim je predsedavao sudija Miroslav Alimpić usvojen je prvi sporazum o priznanju krivice, između optuženih i tužilaštva.

Ovo je po Zakoniku o krivičnom postupku koji se primenjuje od oktobra.

“Optuženi Nikola P. i Petar V. su prema postignutom sporazumu s tužiocem osuđeni na po godina dana zatvora, zbog nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi. Pored ove kazne, njima je izrečena i zabrana prisustvovanja svim utakmicama u Novom Sadu u narednih godinu dana”, kaže Alimpić za 021.

Oni su uhapšeni zbog nereda na rukometnoj utakmici između Vojvodine i Partizana odigranoj 29. marta ove godine. Ta utakmica je prekinuta u 50. minutu pri rezultatu 25:24 za Vojvodinu, zato što je jedan od navijača uleteo na teren. U tom momentu došlo je do tuče između nekoliko navijača “Firme” i interventne policije.

Nikola i Petar su uhapšeni 3. aprila, da bi nakon šest meseci u pritvoru sklopili dogovor sa tužilaštvom o izdržavanju jednogodišnje kazne koju je sudija potvrdio. Kod takozvane “tužilačke istrage”, koja je počela da se primenjuje od utorka, tužilac ima pravo na vođenje istrage.

Kako za 021 kaže sudija Alimpić, uvođenjem novog ZKP se znatno smanjuje broj predmeta koji dolaze pred sudije. “To je dobra praksa jer ubrzava procese pred sudom i rasterećuje sudije. Nijedna odluka ne može da prođe bez kontrole i odobrenja sudije koji prethodno proverava da li je sve odrađeno po propisu”, rekao je Alimpić za 021.

On smatra da je tužilac državni organ kojem se mora ukazati poverenje da vodi ovakav postupak i da je donošenje novog zakona dobra odluka.

Izvor: B92
Foto: fkvojvodina.rs