svet

March 4, 2015 17:52

By

Nvidia predstavila konzolu i servis za strimovanje igara

nvidia1

Strimovanje igara već je toliko dobro utabana staza među ljubiteljima video igrica da je Nvidija to očigledno već prigrlila na svoje grudi.  S obzirom na to, oni su objavili sopstveni striming servis pod imenom Nvidia Grid.

I to nije sve… Taj novitet dolazi ruku pod ruku s najavljenom konzolom Nvidia Shield, uređajem koji, između ostalog, može da strimuje igre.

Sudeći prema prezentaciji, latencija od 150 milisekundi ne bi trebalo da predstavlja problem pri igranju najzahtevnijih igara, ili tako barem tvrde Nvidijini šefovi. Na konferenciji je, naime, prikazano nekoliko naslova, poput igre GRID 2, strimovanih s poprilično udaljenih Nvidijinih servera. Na ekranu je bio vidljiv nešto niži kvalitet slike nego što bismo očekivali, ali i dalje se radilo o impresivnoj demonstraciji nove tehnologije.

Jedino pitanje je da li će korisnici imati dovoljno jaku internet vezu da pokriju zahteve ovog impresivnog servisa. Prema prezentaciji, ova konzola za kvalitetni 1080p strim zahteva konekciju od pet do 10Mbps, što nije malo.

Korisnici će moći da se registruju na Nvidia Grid na dva načina – besplatno ili u premijum varijanti – s time da u oba slučaja igre koje strimuju plaćaju po a la carte principu. U ponudi se, sudeći prema slikama s konferencije, nalaze naslovi kao što su Batman: Arkham Knight i The Witcher 3.

Što se Nvida Shielda tiče, radi se o prvoj konzoli sa Androidom koja može da prikazuju 4k rezoluciju u vrtoglavih 60 sličica u sekundi. Pored činjenice da može da pokreće širok spektar igara i omogućuje pominjani cloud gaming, nije ni skupa. Kada izađe, ovog maja, u SAD će koštati 199 dolara.

nvidia2
Izvor i foto: Nvidia