Paprikaš sa tri vrste pečuraka
bakina kujna

December 11, 2022 13:45

By

Savršen nedeljni ručak u dane posta – Paprikaš sa tri vrste pečuraka (recept)

Paprikaš sa tri vrste pečuraka – savršen nedeljni ručak

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Paprikaš sa tri vrste pečuraka – savršeno jelo za dane posta
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 120 min.

Sastojci:
* 3 srednje glavice crnog luka
* 2 srednje šargarepe
* 1 crvena paprika
* 30 g sušenog paradajza
* 400 g šampinjona
* 300 g mladih bukovača
* 300 g mladih šitaka
* 150 ml belog vina

* 1 kašika dimljene mlevene paprike
* 2 kašike brašna
* 1 kašičica senfa
* mleveni biber
* ulje
* so

Pročitajte: Domaćice, ovaj posni specijalitet još niste isprobale a sigurno će vas oduševiti (recept)

Paprikaš sa tri vrste pečuraka

Foto: Svetlana Belić

Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i iseći na kolutove,
a papriku iseći na krupnije kocke.
2. Šampinjone iseći na četvrtine, bukovače na krupnije komade, a šitake
ukoliko su sitne ostaviti u komadu u suprotnom ih preseći napola.
3. U šerpi zagrejati malo ulja, pa ubaciti šampinjone i pržiti ih dok suvišna
tečnost ne uvri, a pečurke ne porumene. Izvadti ih rešetkastom kašikom i
ostaviti po strani. U istu šerpu dodati bukovače, te i njih kratko propržiti,
izvaditi ih i ostaviti po strani. Na kraju ubaciti šitake i pržiti ih neprekidno
mešajući nekoliko minuta.
4. Posebno u većoj šerpi na malo ulja propržiti crni luk, dodati šargarepu,
te i nju kratko propržiti.
5. Ubaciti papriku i sušeni šaradajz, pa kratko prodinstati. Dodati
šampinjone, bukovaće i šitake, sipati belo vino i dinstati dok tečnost ne
uvri.
6. Posuti brašnom i promešati, pa postepeno dolivati toplu vodu i mešati
dok se ne dobije željena gustina paprikaša. Dodati senf, mlevenu dimljenu
papriku, soli i bibera po ukusu, pa kuvati na umerenoj temperaturi dok svi
sastojci ne omekšaju.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić