Paprike Gige Moravca svet novine portal svet
Svet

November 13, 2024 14:30

By

Omiljeno jelo Gige Moravca jedino je Emilija umela da napravi: Bolji život uz preukusan moravski specijalitet RECEPT

Paprike Gige Moravca iz Boljeg života su preukusno jelo

Serija Bolji Život u našim životima ostavila je traga. Nedelja uveče, deca se spremaju za spavanje a sutra škola. I svi pamtimo te trenutke. Ali pamtimo i omiljene likove kojih se sećamo i dan-danas. Recimo, najomiljeniji lik pored Bobe svakako je bio Giga Moravac, legendarni Marko Nikolić, koji je ovom ulogom ostavio neizbrisiv trag u srcima svih nas i koji nas svakim novim pomenom na njegovo ime vraća u detinjstvo. A recepti? Paprike Gige Moravca svi su dobro zapamtili, a vi?

Paprike Gige Moravca – Samo je Emilija znala 

Naime, onaj ko je zdušno pratio ovu seriju zna da se prečesto u njoj pominje omiljeno jelo Gige Moravca – paprike punjene pasuljem, što bi rekao Giga – pravi moravski specijalitet. Paprike Gige Moravca jedino je Emilija umela da napravi ali smo do sastojaka i pripreme došli preko jednog bloga koji se zove Kuhinjske priče. Pa, evo u nastavku da vidite kako biste mogli da spremite paprike Gige Moravca a i da vas kratkim insertom iz serije podsetimo koliko je Giga voleo ovo jelo.

 

Sastojci: 

250 gr belog pasulja
10 sitnijih paprika
1 ljubičasti luk
beli luk
aleva paprika, so, biber
ljuta papričica (sveža, crvena)
maslinovo ulje
kašika sosa od paradajza

Paprike Gige Moravca svet novine portal svet

Guliver Getty Images

Priprema: 

Naveče potopiti pasulj u vodi. Ujutru ga procediti, nasuti drugu vodu, te prokuvati par minuta. Procediti ponovo i kuvati sa malo soli dok pasulj ne bude mekan, ali da uvek bude u njemu dovoljno vode. Paprike očistiti, oprati i malo posoliti iznutra. Na maslinovom ulju propržiti sitno iseckan beli luk, pa dodati ljubičasti, iseckan na kockice. Dodati so, biber, alevu papriku i ljutu papričicu. Na sve to dodati pasulj, prodinstati zajedno, dodavajući malo vode u kojoj se pasulj kuvao. Smesom napuniti paprike. Okolo paprika takođe poređati pasulj, te sasvim malo preliti sa još preostale vode. Posuti sa malo aleve paprike i dodati sos od paradajza. Peći otprilike jedan sat. Pečeno posuti peršunovim listom.

Prijatno! 🙂

AUTOR: Svet

FOTO: Screenshot