Za pripremu ove pite potrebno je manje od 30 minuta, a ukusnija je od svakog bureka (RECEPT)
Pita s mesom po niškom receptu savršenog je ukusa
Pite su jedno od tradicionalnih jela na području Balkana. Pita sa sirom, kupusom, krompirom, bundevom, jabukama… Sve su to jela koja Balkanci vole, ali pita s mesom je nešto što obožavaju.
Kažu da je burek kralj među pitama, ali ova niška pita je ukusnija od svakog bureka. Njena priprema iziskuje oko 30 minuta, a ukus vredi svakog truda.
Pita s mesom na niški način
Sastojci:
* 2 srednje glavice crnog luka
* 600 g mlevenog junećeg mesa
* 400 g tankih kora za pitu
* mleveni biber
* ulje
* so
Za preliv:
* 3 jajeta
* 180 g kiselog mleka
* 100 ml ulja
* 200 ml mineralne vode
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, pa propržiti na malo ulja. Dodati mlevenu junetinu i pržiti je neprekidno mešajući dok ne promeni boju. Nadalje kratko prodinstati dolivajući pomalo vode. Nakon što suvišna tečnost uvri, pobiberiti i posoliti po ukusu.
2. Uzeti jednu koru i rasporediti po njoj malo fila od mesa. Prekriti je drugom korom, te i na nju naneti malo fila i sve zajedno s donjom korom urolati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još rolnica.
3. Okruglu tepsiju prečnika 32 cm nauljiti. Prvu rolnicu smotati u krug i postaviti je u sredinu tepsije. Oko nje nadovezati preostale rolnice, tako da se jedna na drugu nastavljaju, oblikujući pitu. Pitu unakrsno iseći na trouglove.
4. Za pripremu preliva umutiti jaja, ulje, mineralnu vodu i kiselo mleko, te posoliti po ukusu. Preliti preko pite i ostaviti je da miruje desetak minuta da bi se kore natopile.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok pita ne porumeni.
Ovaj i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakina kujna