svet

October 5, 2013 10:57

By

Nadaju se pomeranju sa mrtve tačke: Porodice ubijenih gardista tuže Tufegdžića i Ćosića

PORODICA I PRIJATELJI GARDISTA

Porodice ubijenih gardista podnele su tužilaštvu nove tužbe protiv bivšeg vojnog sudije Vuka Tufegdžića zbog zloupotrebe položaja i komandanta Gardijske brigade Radomira Ćosića zbog nepreuzimanja mera za zaštitu jedinice.

“Slučaj će se novim tužbama ponovo pokrenut sa mrtve tačke, a u saradnji sa državom mogao bi ubrzo da dobije epilog”, kaže za “Blic” advokat Predrag Savić, zastupnik porodica gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su pre devet godina pronađeni mrtvi na straži u beogradskoj kasarni “Topčider”.

Iako se godinama u javnosti spekuliše kako su i zbog čega gardisti ubijeni, advokat njihovih porodica Predrag Savić kaže da bi u saradnji sa državnim organima ova misterija ubrzo mogla da bude rešena. Kao prvi siguran znak vidi to što sudija Vuk Tufegdžić, koji je vodio istragu u “Topčideru”, nije ponovo imenovan na tu funkciju. Njegova kontroverzna istraga umnogome je doprinela da se brojni dokazi o tome da je gardiste ubila treća osoba, kontaminiraju i unište već u prvim satima istrage, smatraju advokati.

“Posle devet godina slučaj počinje polako da se odmotava, a višegodišnja bitka roditelja koji se nikada nisu složili sa tim da su se njihovi sinovi međusobno poubijali, pokrenut je sa mrtve tačke. Kada bi postojala politička volja, slučaj bi ubrzo mogao biti rešen, a ubice uhvaćene”, rekao je advokat Savić. On dodaje da Skupština Srbije i dalje nije stavila na dnevni red njihov predlog o formiranju anketnog odbora koji bi ispitao sve okolnosti ovog slučaja i procesuirao sve one koji su uticali na to da slučaj niz godina ostane bez istinitog odgovora. “U optužbenom predlogu dostavili smo nove dokaze, uključujući i izveštaj komisije Vrhovnog saveta odbrane koja je radila nezavisno od vojne komisije i dokazala da je gardiste ubila treća osoba. Očekujemo da će Tužilaštvo prihvatiti predloge i pokrenuti istragu protiv odgovornih, ali i N. N. lica, s obzirom na to da je stupanjem na snagu novog zakona to moguće”, dodao je Savić.

Vuk Tufegdžić, istražni sudija u slučaju “Topčider”, osuđen na 360 dana društveno-korisnog rada 2009. zbog incidenta u saobraćaju, ali do danas nije odslužio kaznu. Osuđen zbog klevete dr Ivane Baralić koja je kao veštak potvrdila da je gardiste ubila treća osoba. Nakon reformisanja prelazi u vojno odeljenje civilnog sudstva, ali 2009. ne prolazi reizbor sudija.

Radomir Ćosić, komandant Gardijske brigade u vreme ubistva. Sina Nenada zaposlio u Vojsci iako je imao krivični dosije i uslovnu kaznu, a i drugog sina rasporedio u svoju brigadu. Sin je boravio u “Karašu” za vreme zločina i odmah je otišao u Egipat, a 2005. je uhvaćen u pljački vojnog objekta.

Danas se navršava devet godina od pogibije gardista, porodice su položile vence u kasarni na Topčideru i zatražile od nadležnih da se konačno utvrdi istina.

PETAR MILOVANOVIC, JANKO JAKOVLJEVIC

PORODICA I PRIJATELJI GARDISTA

PREDRAG SAVIC

PORODICA I PRIJATELJI GARDISTA

Izvor: Blic
Foto: Tanjug