svet

28 новембра, 2016 09:51

By

Pomoć iz prirode: Biljke koje pomažu da sačuvamo nerve

Užurban i brz način života je deo svakodnevica svakog od nas, pa nam se često dešava da smo napeti i pod stresom. Nije lako sačuvati zdravlje,  ali priroda ima najbolja rešenja. Pre nego što posegnemo za šakom lekova, bilo bi dobro da  poslušamo  glas prirode koja obiluje biljkama zbog kojih ćemo se osećati bolje.

LAVANDA
Lavanda je tradicionalan prirodni lek za smirenje, za ublažavanje nesanice, ali i protiv glavobolje. Ima veoma prijatan miris i široku primenu. Čaj od cvetova lavande je dobar i protiv prehlade i infekcije disajnih puteva. Takođe je dobar za detoksikaciju organizma jer poboljšava probavu i izbacivanje štetnih supstanci iz organizma.

KANTARION
Od davnina je poznato da kantarion ili gospina trava pomaže kod blagih oblika depresije, potištenosti i anksioznih stanja. Dobar je i u otklanjanju proteškoća sa spavanjem ili koncentracijom, a ne treba zaboraviti i veoma efikasno dejstvo kantarionovog ulja u zarastanju rana, posekotina, opekotina i kod raznih iritacija kože.

ANIS
Anis je biljka čije je eterično ulje savršeno za opuštanje pošto smiruje živce. Dobar je i za smanjenje nadutosti, ali i kao pomoć kod bolnih menstruacija.

MATIČNJAK
Čaj od matičnjaka se često koristi da okrepi organizam u stresnim situacijama i kod depresije, što i ne čudi s obzirom da veoma povoljno utiče na psihu. Pored toga, preporučuje se i kod regulisnaja neredovnih menstruacija izazvanih stresom i kod glavobolja uzrokovanih nervozom.

MIROĐIJA
Esencijalna ulja ove mediteranske biljke poseduju supstance koje imaju smirujući efekat, pa topli čaj od mirođije sa medom treba piti za smirenje i opuštanje tela od stresa i za uklanjanje nesanice. Delotvorna je i u vidu začina jer smanjuje nadutosti i tegobe sa varenjem.

Najnovije na portalu Marie Claire

IZVOR: Gloria.rs/M.M

FOTO: Guliver/Thinkstock