Portret kralja Čarlsa SVET NOVINE SVET PORTAL
Svet

June 12, 2024 11:45

By

Sklonjen kralj Čarls, britanska javnost u panici: Ogorčeni ljudi otkrili surovu istinu FOTO

Portret kralja Čarlsa demoliran

Prvi zvanični portret kralja Čarlsa, koji je završen nakon njegovog krunisanja u maju 2023. godine, oskrnavljen je od strane aktivista za prava životinja u Londonu. Dana 11. juna, dva pristalica grupe Animal Rising pristupila su dramatičnom portretu kralja Čarlsa, koji je naslikao Jonathan Yeo, u galeriji Philip Mould i zalepili postere inspirisane likovima Wallacea i Gromita na sliku.

Portret kralja Čarlsa potpuno uništen 

Demonstranti su preklopili lice kralja likom Wallacea, dodavši misaoni balon s natpisom: “Nema sira, Gromite. Pogledajte svu ovu okrutnost na farmama RSPCA!”

Pročitajte Zajedničkom borbom do blagoslova – Kralj Čarls oprostio Kejt Midlton ono što je najviše zamerao Dajani

Ovaj podvig trebao je da skrene pažnju na nalaze novog izveštaja grupe Animal Rising, koja se opisuje kao nevladina organizacija koja radi na stvaranju održivije budućnosti “gde čovečanstvo deli pozitivan odnos prema životinjama i prirodi.”

Portret kralja Čarlsa SVET NOVINE SVET PORTAL

(Photo by Stuart C. Wilson/Getty Images for Ascot Racecourse)

Izveštaj, objavljen 9. juna, tvrdi da je “okrutnost i patnja” pronađena na 45 nasumično uzetih farmi povezanih s programom “RSPCA Assured” Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA), stoji u njihovom saopštenju, a prenosi magazin People.

U komičnoj prepravci čuvenog portreta kralja Čarlsa III gde je njegova slika potpuno sklonjena dve pristalice grupe Animal Rising zalepili su lice ikoničnog britanskog lika Wallacea preko Njegovog Veličanstva.

 

Portret kralja Čarlsa SVET NOVINE SVET PORTAL

(Photo by Chris Jackson – WPA Pool/Getty Images)

Ova akcija igrala je na kraljevu ljubav prema Wallaceu i Gromitu i njegovom statusu kao kraljevskog patrona RSPCA-e”, rekla je Animal Rising u saopštenju. “Animal Rising” je pozvao kralja da obustavi podršku organizaciji dok ne odustane od programa “Assured Scheme”.

Portret kralja Čarlsa – Aktivisti su oskrnavili sliku značajnu kao prvi portret kralja nakon njegovog ceremonijalnog krunisanja prošle godine

Vatreno crveni portret Yea otkriven je u Bakingemskoj palati 14. maja, otkrivajući naručen rad koji je bio u pripremi četiri godine.

Slika je naručena 2020. godine kako bi se proslavilo 50 godina Čarlsa kao člana Kompanije Drapers 2022. godine.

Yeo se smatra jednim od vodećih portretnih umetnika na svetu i šaljivo je napisao na društvenim mrežama da je slika “izazvala milion mimova” nakon što je otkrivena.

Kraljica Kamila navodno je imala promišljen odgovor kada ga je prvi put videla, rekavši Yeu: “Da, uhvatio si ga”, prenosi BBC.

Slika – koja je delimično inspirisana kraljevim radom u oblasti zaštite životne sredine – navodno je bila zaštićena Perspexom, tako da ne bi trebalo da je oštećena.

Palata je ranije saopštila da se očekuje da će umetnost biti premeštena u Drapers’ Hall za prikaz krajem avgusta, iako još nije jasno kako će biti rešena šteta nanesena vandalizmom preneo je portal Glossy kao i portal Svet.

AUTOR: SVET

FOTO: (Photo by Chris Jackson/Getty Images)