posni čupavci svet novine svet portal Getty Images/Irina Taskova
Svet

mart 23, 2025 14:15

By

Starinski kolač koji svi vole: Pripremite ga na drugačiji način za vreme posta, oduševićete se ukusom RECEPT

Posni čupavci na vodi odlična su poslastica za Uskršnji post

Čupavci su jedan od najomiljenijih kolača širom sveta, poznati po svojoj jednostavnosti i neodoljivom ukusu. Meki, sočni i neodoljivi čupavci su klasik, i savršena poslastica za sve prilike.

Posni čupavci – Ukusni, sočni i mekani

U Srbiji, čupavci su posebno popularni zbog brze pripreme. Tradicionalno, prave se od biskvita koji se umače u čokoladni preliv i posipaju kokosom. Posni kolači su savršen način da uživate u poslasticama tokom posta. Iako jednostavni, ovi kolači mogu biti izuzetno ukusni i kreativni, pružajući svim ljubiteljima slatkiša mogućnost da zadovolje svoju želju za nečim slatkim i u skladu sa postom.

Posni čupavci se prave od jednostavnih sastojaka, a rezultat je poslastica koji svojim izgledom i ukusom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

posni čupavci svet novine svet portal

Getty Images/Grazziela Bursuc

Sastojci potrebni za biskvit:

– 250 ml vode
– 150 g šećera
– 1 kašičica praška za pecivo
– 1 kašičica sode bikarbone
– 300 g brašna
– 2 kašike kakao praha
– 1 kašika vanilin šećera
– Prstohvat soli

posni čupavci svet novine svet portal

Getty Images/Grazziela-Bursuc

Sastojci potrebni za čokoladni preliv:

– 300 ml vode
– 200 g šećera
– 100 g posne čokolade
– 4 kašike kakao praha
– 1 kašika vanilin šećera

Za posipanje:

– 200 g kokosa

posni čupavci svet novine svet portal

Getty Images/manyakotic

Priprema:

U velikoj posudi, pomešajte vodu, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kakao prah. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Smesu izlijte u podmazan i brašnom posut pleh (dimenzija oko 20×30 cm) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta ili dok čačkalica, kad je ubodete u sredinu, ne izađe čista. Nakon pečenja, ostavite biskvit da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete na kocke.

U šerpi pomešajte vodu, šećer, kakao prah i vanilin šećer. Kuvajte na srednjoj vatri dok se sve sastojke dobro ne sjedine. Dodajte posnu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi i dobijete glatku smesu. Sklonite sa vatre.

posni čupavci svet novine svet portal

Getty Images/DarioZg

Ohlađeni biskvit isecite na kocke veličine oko 5×5 cm. Svaku kocku biskvita umačite u čokoladni preliv, vodeći računa da se dobro natopi sa svih strana. Nakon toga, uvaljajte kocke u kokos. Poređajte čupavce na poslužavnik obložen papirom za pečenje kako se ne bi lepili. Ostavite ih u frižideru na sat vremena da se čokoladni preliv stegne.

AUTOR: Svet

IZVOR: zena.blic.rs

FOTO: Getty Images