svet

November 3, 2013 17:00

By

Premijera biografske muzičke drame “Milanković” 23. novembra

milutinmilankovic

Biografska muzička drama “Milanković” Vasilije Antonijević, u režiji Aleksandra Nikolića, biće premijerno izvedena 23. novembra u posebno adaptiranom prostoru Velike scene Opere i Teatra “Madlenianum”.

Muziku potpisuje Vera Milanković, potomak iste porodice iz koje je i veliki naučnik Milutin Milanković, kome je posvećena nova predstava zemunskog teatra.

U naslovnoj ulozi je Nebojša Dugalić. U podeli su i glumci Dubravka Kovjanić i Andrija Daničić, dok će Vera Milanković na sceni svirati klavir.

Ovaj intrigantan komad sa elementima fantastike, u vizuelnom smislu će, kako je najavilo pozorište, oblikovati Kosta Bunuševac, kao scenograf i kostimograf.

“Madlenianum” podseća na veliki doprinos koji je Milutin Milanković dao srpskoj nauci i njenom ugledu u svetu, ali i skreće pažnju da se u umetnosti premalo govorilo o njegovoj vanserijskoj ličnosti.

U sredu 13. novembra na “Bel Etage”-u,  prof. dr Aleksandar Petrović održaće predavanje “Kanon Milutina Milankovića”. Predavanje profesora kulturne antropologije na Filološkom fakultetu u Beogradu i sekretara Odbora za delo Milutina Milankovića Srpske akademije nauka i umetnosti, biće posvećeno Milankovićevim ciklusima, najavio je “Madlenianum”.

Itvor: Blic