

Ovakvu proju još niste probali: Jedan sastojak joj daje neodoljiv ukus, lepša ne postoji RECEPT
Proja sa orasima je fantastičnog ukusa
Proja je tradicionalno jelo koje potiče iz Srbije i drugih zemalja Balkana, a pravi se od kukuruznog brašna. Često se služi kao prilog uz razna jela, kao što su suhomesnati proizvodi ili pasulj, ali može biti i samostalni obrok. Zbog svoje jednostavnosti i ekonomičnosti, proja je popularna u mnogim domaćinstvima, posebno na selu.
Proja sa orasima – Neobična, ali vrlo ukusna
Proja je jedno od najomiljenijih peciva na našim prostorima, što je rezultiralo brojnim interesantnim varijacijama ovog jela. Često je pripremamo u obliku mafina, dok su popularni i recepti s jogurtom ili kiselim mlekom. U letnjim mesecima, omiljena je sočna proja sa tikvicama, koja osvežava i zadovoljava apetit.

Getty Images/Miljan Živković
Ipak, malo je poznata verzija s mlevenim orasima i vinom, koja donosi neobičan, ali prepoznatljiv ukus. Proja sa orasima je izuzetno sočna, izdašna i savršen je izbor za sve ljubitelje inovativnih i bogatih jela.
Sastojci:
2 šolje belog brašna
1 kesica praška za pecivo
2 šolje mlevenih oraha
2 šolje kukuruznog brašna
1 šolja belog vina
2 šolje kisele vode
½ šolje ulja

Getty Images/Miljan Živković
Priprema:
U jednoj činiji pomešajte belo i kukuruzno brašno s mlevenim orasima, pa im dodajte prašak za pecivo. Malo po malo, dodajte mineralnu vodu i vino, uz neprestano mešanje da biste razbili grudvice, a na kraju i ulje i sve dobro promešajte.
Kad bude kompaktno, sipajte u pleh, koji ste prethodno obložili pek-papirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta.