svet

March 6, 2015 23:08

By

Prvi na svetu: Potpuno obnovljiva kartonska ambalaža od sada na policama

Eila_01

Finski proizvođač mlečnih proizvoda, Valio, postao je prva kompanija na svetu koja potrošačima prodaje proizvode u kartonskoj ambalaži u potpunosti napravljenoj od materijala biljnog porekla. Potrošači mogu da
kupuju ovu ambalažu u maloprodajnim radnjama u Finskoj od januara meseca ove godine.

Ambalaža Tetra Rex® organskog porekla proizvedena je isključivo od kombinacije plastike dobijene od biljaka i kartona. Ovo je prva takva ambalaža na svetu, a za Tetra Pak označava značajnu prekretnicu u dugoročnoj nameri da svi delovi portfolija i poslovanja budu vođeni izrazitim  ekološkim učinkom. Valio će isprobati ambalažu sa Valio Eila® poluobranim mlekom, bez laktoze, u maloprodajnim objektima širom Finske do sredine marta, a
zatim će iskoristiti povratne informacije od potrošača kako bi odlučio da li da ovu kartonsku ambalažu primeni i šire za asortiman svojih proizvoda koji se zahteva hladan lanac distribucije.

Valio je posvećen povećanju udela obnovljivih izvora u svojim materijalima za ambalažu. Delimo zajedničku viziju o inovaciji i ekološkoj odgovornosti s kompanijom Tetra Pak i ponosni smo što prvi u svetu imamo proizvode dostupne u obnovljivoj kartonskoj ambalaži”, rekla je Eli Siltala, direktor marketinga u kompaniji Valio.

Proizvodi će biti dostupni u ambalaži organskog porekla Tetra Rex od jednog litra sa TwistCap™ OSO 34 otvaračem. Proizvodiće se u mlekari Juveškile, kompanije Valio u Finskoj, na standardnoj mašini za punjenje Tetra Paka TR/28.

“Sjajan je osećaj kada konačno vidimo potpuno obnovljivu ambalažu na policama u prodavnicama, a i dokaz je fokusiranih napora mnogih klijenata, dobavljača i zaposlenih u Tetra Paku, koji su ovo pretvorili u stvarnost”, rekao je Čarls Brend, izvršni potpredsednik za upravljanje i komercijalno poslovanje u kompaniji Tetra Pak, i dodao:

“Godinama smo postepeno povećavali upotrebu obnovljivih materijala u našoj ambalaži i taj rad će se nastaviti jer tražimo načine da proširimo koncept potpune obnovljivosti na druge delove našeg portfolija, a bez ugrožavanja bezbednosti, kvaliteta ili funkcionalnosti.”

???????????????????????????????

U Tetra Rex ambalaži organskog porekla koristi se polietilen male gustine za pravljenje tankog sloja, kojim se oblaže materijal za ambalažu, i otvor s polietilenom visoke gustine koji se koristi za zatvarač, a sve je dobijeno od šećerne trske. Ovoj plastici, kao i sertifikovanom kartonu od strane Saveta za upravljanje šumama  (Forest Stewardship CouncilTM), može se utvrditi poreklo. Tetra Rex u potpunosti obnovljiva ambalaža može se prepoznati po rečima “organskog porekla””(engl. Bio-based) odštampanim na gornjem delu ambalaže.

Valio je, između ostalog, pionir među proizvođačima mlečnih proizvoda u vlasništvu finskih farmera, koji štiti mlekarstvo i postojeća sela u Finskoj proizvodnjom ukusnih i visokokvalitetnih proizvoda od čistog finskog mleka. Kvalitet, znanje i odgovornost su ključne smernice za poslovanje kompanije Valio već više od 100 godina.

Tetra Pak je, s druge strane, vodeća svetska kompanija za proizvodnju rešenja za preradu i pakovanje prehrambenih proizvoda. Usko sarađujući sa našim kupcima i dobavljačima, mi pružamo bezbedne, inovativne i ekološki ispravne proizvode koji svakog dana ispunjavaju potrebe stotina miliona ljudi u više od 170 zemalja širom sveta. Sa više od 23.000 zaposlenih u preko 80 zemalja, mi verujemo u vođenje odgovorne industrije i održivi pristup poslovanju. Naš moto, “ŠTITI ŠTO JE DOBRO” (engl. PROTECTS WHAT’S GOOD™), odražava našu viziju da hranu učinimo bezbednom i dostupnom svuda.

Više informacija o kompaniji Tetra Pak je dostupno na www.tetrapak.com.

IZVOR: Svet.rs

FOTO: promo