Torta idealna za prazničnu trpezu: Marija Šerifović otkrila recept za najukusniji desert
Recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu koja je idealna za praznike
Marija Šerifović je zajedno sa svojom majkom Vericom na svom youtube kanalu pokazala kulinarsko umeće kada je priprema torti u pitanju.
Recept Marije Šerifović za čokoladni desert
Iako možda deluje da je komplikovan za pravljenje, recept Marije Šerifović za čokoladnu tortu priprema se lako, a u nastavku teksta možete videti koji sastojci su potrebni, kao i način pripreme:
Kora:
– 140 g brašna
– 2 kašike gustina
– 25 g kakao praha
– 1 kašičica sode bikarbone
– Pola kašičice praška za pecivo
– Prstohvat soli
– 110 g šećera
– 100 g braon šećera
– 110 g suncokretovog ulja
– 2 veća jajeta
– 1 kašičica arome vanile
– 120 g kisele pavlake
– 60 g (pola šoljice) espresso kafe
Natapanje kore:
– 60 g (pola šoljice vruće kafe) espresso kafe
Premazivanje kore:
– 85 g krema
Čokoladni mus:
– Kesica želatina belog mlevenog
– 450 ml slatke pavlake
– 150 g mlečne čokolade
– Prstohvat soli
Čokoladni ganaš:
– 150 g crne čokolade
– 150 ml slatke pavlake
Dekoracija:
– 100 g crne čokolade
– 100 ml slatke pavlake
– 50 – 100 g crne čokolade za pripremu ukrasa
Priprema kore:
– Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli pleh sa odvojivim obručem prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje na dnu. Nije potrebno oblagati pleh sa strane. U jednu činiju pomešati brašno, gustin, kakao prah, sodu, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane.
– Mikserom pomešati ulje, kristal šećer i braon šečer. Smesa će izgledati nalik vlažnom pesku. Potom u trećoj posudi umutiti jaja da budu vazdušasta, dodati aromu vanile i kiselu pavlaku. U posudu postepeno dodavati pomešane šećere sa uljem. Zatim dodati pripremljene suve sastojke. Na kraju dodati 60 g vruće kafe i mutiti do homogene smeše.
– Staviti u pleh za pečenje i peći na 180 stepeni 30-40 minuta. Zbog različitih jačina rerni u svakom domu, proverite čačkalicom da li je biskvit pečen nakon 30 minuta, pa dopecite ako čačkalica nije čista. Nakon pečenja premažite biskvit sa pola šoljice vruće kafe i nakon par minuta kada biskvit upije kafu, premažite tankim slojem krema. Ostavite u frižideru dok ne napravite mus.
Priprema musa:
– Prelijte želatin iz kesice sa 2 kašike vode da nabubri. 300 ml slatke pavlake zagrejte do trenutka kada pavlaka počne da ključa. Sklonite sa vatre i dodajte želatin da se rastopi. Nakon toga dodajte kocke čokolade i malo soli. Dobro izmešajte i ostavite sa strane.
– 150 ml slatke pavlake umutite u posebnoj posudi u čvrst šlag. Dodajte postepeno ovaj šlag u pavlaku sa otopljenom čokoladom i izmešajte. Prelijte preko biskvita. Ostavite da se stegne u frižideru naredna 2 sata.
Priprema ganaša:
– Zagrejati slatku pavlaku do trenutka pojave prvih mehurića. Čokoladu izlomiti na kockice. Preliti pavlaku preko čokolade i izmešati sastojke. Preliti preko ohlađenog musa. Ostaviti u frižideru bar jedan sat pre dekorisanja.