

Recept sa kojim ne možete da pogrešite: Olivera Balašević ima sjajan predlog za ukusnu čorbu, gotova je za čas
Recept Olivere Balašević za čorbu od krompira vraća u detinjstvo
Olivera Balašević je na svom Instagram nalogu objavila fotografiju koja nas neodoljivo podseća na nedeljni ručak kod bake, topli zagrljaj i lenje jesenje dane kada najbolje može da nas zagreje fina čorbica od povrća.

Recept Olivere Balašević za krompir – čorbu
Olja se uz ovu fotografiju prisetila i odlomka svoje knjige “Planeta Dvorište” koji je posvetila upravo ovom starinskom, ukusnom specijalitetu.
– Što se tiče “krumplileves” (mađarski naziv za krompir-čorbu), u godinama koje su usledile bila je najsigurniji način da nas sve okupi za pravim stolom. Ta čorba je pre bila lek nego hrana, i samo bi ponekad, u onim najizdašnijim danima oko prvog u mesecu, u njoj zaplivao i koji komad mesa ili kolut debrecinera koji bi gotovo uvek ostao na dnu ispražnjene tufnaste šerpe, jer niko nije želeo da baš on bude taj kome će pripasti nešto više od podjednako iseckanog krompira.
– Tetka Anuška je te lego-krompiriće oblikovala s takvom posvećenošću da se tu nisam nikako petljala nego samo oko ljuštenja, pazeći da ljusku režem što je tanje moguće, a recept zapamtim što bolje. Hedonista sam, čak izraziti, ali u našem domu praznici, slave i nedeljni ručkovi ne liče na vikinške gozbe i trpeze sa renesansnih slika – objasnila je Olja.
View this post on Instagram
Sastojci koji su potrebni za recept Olivere Balašević su:
– 1 kilogram krompira
– dve šargarepe
– začini: so, biber, vegeta
– voda
– ulje
– sitno seckan crni luk
– pola konzerve paradajz sosa

GettyImages/Candice Bell
Priprema:
Krompir oljuštite (što tanje, kažu vrsne kulinarke) i iseckajte na kockice. Malo ga propržite na zagrejanom ulju, a potom dodajte šargarepu, izrendanu ili iseckanu na kriške. Sipajte vodu. Krompir treba da se kuva oko 45 minuta, poklopljen, na jačoj vatri, da potpuno omekša i da čorba postane gušća. Na kraju dodajte začine i paradajz sos. Neko voli da doda kašiku pavlake ili malo peršuna. Prijatno!