Lagan obrok za tople dane: Ovo jelo je Titu bilo jedno od omiljenih, spremljeno baš na ovaj način (recept)
Recept za đuveč koji je voleo Tito sprema se vrlo jednostavno
Za Josipa Broza Tita se pričalo da je veliki hedonista i gurman, kao i da se, uprkos dijabetesu, nije mogao odreći slatkiša.
Recept za đuveč spremljen na ovaj način Titu je bio omiljen
Milovan Mića Stojanović, bio je kuvar Josipa Broza Tita od 1956. do 1980, napisao je knjigu intrigantnog naslova “Kako sam skuvao istoriju”.
U njoj je otkrio recepte za neka od Titovih omiljenih kako slanih jela, tako i poslastica, ali ispričao i neke dogodovštine s maršalom, koji je, kako kaže bio veoma neposredan.
Jedno od omiljenih Titovih jela bio je i đuveč spremljen baš na ovaj način. Đuveč koji je voleo Josip Broz Tito može svako da napravi, bitno je da ispratite redosled pripreme sastojaka.
Sastojci:
– 3 glavice crnog luka
– 4 čena belog luka
– 300 g mladog luka ili vlašca
– 6 crvenih i zelenih paprika šilja
– 6 krompira
– 500 g paradajza
– 5 šargarepa
– 3 patlidzana
– 800 g svinjskih šnicli
– 500 ml paradajz sosa
– 150 g pirinča
– 70 ml ulja
– so, biber, tucana paprika i ljuta tucana paprika, po ukusu
Recept za đuveč koji je voleo drug Tito – Priprema:
Kako biste napravili ovaj đuveč, isecite luk i beli luk i ubacite u činiju. Nakon toga isecite šargarepu i mladi luk. Krompir isecite na četvrtine, paprike takođe isecite na komadiće. Sve ubacite u činiju.
Isecite paradajz, šnicle i patlidžan na kockice i stavite u odvojene činije. Zagrejte ulje u većoj šerpi i ispržite luk i beli luk. Dodajte svinjetinu i pržite, pa dodajte paradajz i pržite ga 5 minuta, pa dodajte crvenu i zelenu papriku, kao i pardajz sos. Paprika treba da bude polu-kuvana. Dinstajte 10 minuta, pa dodajte krompir i pržite dok ne omekša.
Pročitajte Omiljen desert Josipu Brozu i svim Jugoslovenima – Titov kolač jedan je od najukusnijih RECEPT
Nakon još 10 minuta dodajte mladi luk i šargarepu zajedno. Nakon toga dodajte patližan i izmešajte. Na kraju dodajte pirinač. Izmešajte i pola sata kuvajte na laganoj vatri. Dodajte začine i kuvajte još desetak minuta.
Rernu upalite na 200 stepeni da se zagreje. Ubacite u vatrostalnu posudu pa ubacite u rernu na nekih pola sata, ali pratite. Ostavite da se zapeče. Kada je gotovo servirajte i uživajte.