recept za file sa pečurkama u testu
bakina kujna

11 Septembra, 2022 13:45

Svinjski file sa pečurkama u testu – Recept kojem će se cela porodica radovati

Recept za file sa pečurkama u testu – Idealan za jesenje dane

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

File s pečurkama u testu – prženi svinjski file obložen filom od šampinjona u ogrtaču od lisnatog testa

za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 50 min.

Sastojci:
* 500 g lisnatog testa
* 1 veći svinjski file od 500 g
* 400 g šampinjona
* 1 glavica crnog luka
* 1 kašičica senfa

* 100 ml belog vina
* 2 jajeta
* mleveni biber
* ulje za prženje
* so

PročitajteZašto ovo još nismo probali: Recept za karabatake u sosu od povrća će vas oduševiti (video)

recept za svinjski file u testu

Foto: Svetlana Belić

Za sos:
* 1 manja glavica crnog luka
* 200 g šampinjona
* 2 ravne kašike gustina
* 1 kašičica senfa
* 100 ml pavlake za kuvanje
* majčina dušica
* so
* biber

SVE recepte sa sajta Bakina kujna možete pročitati na ovom linku!

Priprema:
1. Svinjski file posoliti i pobiberiti, pa naglo propržiti na vrelom ulju sa
svih strana da meso porumeni. Ostaviti ga na toplom.
2. Crni luk iseći na kockice i propržiti na masnoći od mesa. Dodati
pečurke isečene na listove i nadalje pržiti dok suvišna tečnost ne uvri.
Sipati belo vino i dinstati dok tečnost ne ispari. Umešati kašičicu senfa,
posoliti i pobiberiti po ukusu. Prohlađenu smesu izmiksati u blenderu, pa
dodati u nju jedno jaje i promešati.
3. Polovinu lisnatog testa istanjiti i premazati umućenim jajetom. Preko
premaza naneti fil od pečuraka i poravnati ga špatulom. Duž jednog kraja
testa položiti prženi file, bočne stranice presaviti 2 cm prema sredini, pa
sve zajedno urolati.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i položiti u nju rolat sa završecima
okrenutim nadole. Ostatak lisnatog testa istanjiti i modlom izvaditi željene
oblike. Prilepiti ih uz testo, te sve zajedno premazati jajetom.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok testo ne porumeni.
6. Za pripremu sosa crni luk iseći na kockice i propržiti na malo ulja.
Dodati šampinjone isečene na deblje listove, te sve zajedno pržiti dok
suvišna tečnost ne uvri. Posuti gustinom i promešati pa dodati pavlaku za
kuvanje, kašičicu senfa i malo vode. Dobro izmešati, začiniti po ukusu i
prokuvati. Sos poslužiti uz file u testu.

Savet: Kada testo tokom pečenja porumeni, prekrijte ga folijom i nastavite pečenje dok meso ne bude gotovo. Recept za file u testu neka uvek bude vaš ,,kec u rukavu“.

Ovaj i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić