recept za pletenice
bakina kujna

August 27, 2022 12:15

By

Pletenica sa tri fila – objedinite omiljene ukuse u slatkoj pletenici od kiselog testa

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Pročitajte: Knedle sa šljivama – provereni recept za omiljeni tradicionalni slatkiš s voćem

recept za pletenice

Recept za pletenice sa tri fila

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 50 min.
pečenje: 45 min.

Sastojci:
* 500 g mekog brašna
* 25 g svežeg kvasca
* 1 ravna kašičica soli
* 3 kašike šećera
* 60 g putera
* 2 jajeta
* 150 ml mleka
* 100 ml vode
* rendana korice limuna
* listići badema
* 1 žumance
Za fil s jabukama:
* 1 veća jabuka
* 1 kašika šećera
* malo limunovog soka
* 2 kašike mlevenog keksa
Za fil s orasima:
* 200 g mlevenih oraha
* 50 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 100 ml toplog mleka
Za fil s višnjama:
* 1 šolja višanja bez koštica
* 2 kašike šećera
* 2 kašike mlevenog keksa

Priprema:

1. Razmutiti kvasac u mlakoj vodi s kašičicom šećera i brašna, pa ostaviti na toplom da nadođe.

2. U vanglici pomešati brašno sa šećerom i malo soli, dodati omekšani puter, jaja, mleko i rendanu koricu limuna, te umesiti glatko testo. Ostaviti ga da odmara pola sata.

3. Za fil od jabuka, jabuke oljuštiti i iseći na kockice, posuti šećerom i poprskati limunovim sokom, pa kratko prodinstati. Ostaviti da se ohladi.

4. Za pripremu drugog fila, orahe sjediniti sa šećerom i vanil-šećerom, pa preliti toplim mlekom. Promešati da se dobije gušća smesa.

5. Za fil od višanja, voće ocediti od soka i posuti šećerom.

6. Nadošlo testo podeliti na tri dela i oblikovati loptice. Svaku lopticu istanjiti u pravougaonu koru. Prvu koru posuti mlevenim keksom, naneti fil od jabuka i urolati.

7. Na drugu koru rasporediti fil od oraha, a na treću mleveni keks i fil od višanja. Zmotati rolate i krajeve čvrsto pritisnuti da se slepe.

8. Rolate izvući malo u dužinu, pa ih uplesti u pletenicu. Pletenicu ubaciti u podmazan kalup, premazati je umućenim žumancetom i posuti bademima. Peći na 180°C oko 40 minuta.

Ovaj i mnoge druge proverene recepte potražite na sajtu www.bakinakujna.rs

FOTO: PROMO