Omiljen kolač svih generacija: Ukus vraća u detinjstvo, poznata voditeljka otkriva kako ona sprema ovaj desert
Recept za štrudlu Nataše Pavlović idealan je za svaku priliku
Pravljenje štrudle može biti pravi izazov, osim kada imate savršen recept. Za omiljenu poslasticu čiji miris vraća u detinjstvo provereno dobar recept ima najpoznatija domaćica među poznatima, Nataša Pavlović.
Starinski recept za štrudlu Nataše Pavlović
Voditeljka emisije “Praktična žena” je otkrila da je i sama veliki ljubitelj ovog deserta, a onda je na svom Instagram nalogu podelila kako ga ona priprema.
Sastojci za recept za štrudlu Nataše Pavlović:
Testo:
– 250 ml mlakog mleka
– 250 ml mlake vode
– 10 g suvog kvasca
– kašika šećera
– oko 900 g brašna
– 150 ml ulja
– 4 žumanca
– kašičica soli
Priprema:
U brašno stavite sve sastojke i umesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da narasta, sat do dva. Premesite testo na malo pobrašnjenoj površini pa ga podelite na dva dela.
Prvi deo oklagijom razvijte u pravougaonik, čiju ćete širinu meriti u odnosu na dužinu najveće tepsije koju imate.
Pročitajte Princes krofne koje svakome uspevaju – Nataša Pavlović otkriva jednostavan način kako da spremite ovu ukusnu poslasticu (recept)
Prema ovom receptu, celu površinu testa premažite napravljenim filom (orasi / mak / sir / džem) osim ivice na kraju. Rolajte, ali ne klasično već preklapajući (oko tri centimetra dužine).
Prebacite u pleh. Isto učinite i sa drugim delom testa. Stavite u rernu, u kojoj je pleh sa vodom na dnu, na 50 stepeni oko deset minuta.
Kada naraste, izvaditi iz rerne, uključiti je na 200 stepeni, pa kada se ugreje, premažite štrudle mašću (ili margarinom) i vratite da se peče. Posle deset minuta smanjiti na 180 stepeni Celzijusovih i stavite pek-papir odozgo, pa pecite još 35 minuta.
Ukupno se peče oko 45 minuta. Rumena je (ne tamna) kada je gotova. Izvadite štrudlu iz rerne i poprskajte vodom pa prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se tako hladi. Pospite šećerom u prahu.
Fil od oraha:
– 400 do 450 g mlevenih oraha
– 200 g šećera
– vanilin šećer
– 120 do 150 ml mleka
– belance (ili kockica maslaca)
Pročitajte Osvežavajuća kremasta poslastica po receptu Nataše Pavlović omiljeni je desert za sve sladokusce
Skuvajte mleko i šećer pa poparite orahe, dodajući pomalo mleka da ne bude isuviše retko. Dodajte umućeno belance (ili kockicu maslaca) pa sjedinite.
Fil od slatkog sira:
– 400 g sira (ne mnogo slan): švapski, sremski, slavonski…
– 150 ml kisele pavlake
– 1 jaje
– 150 g šećera
– kašika kukuruznog brašna