Recept za štrudlu sa orasima
bakina kujna

September 17, 2022 13:45

By

Jeste li čuli za poticu? Svi je obožavate, a sigurno niste znali da se baš ovako pravi

Recept za štrudlu sa orasima – omiljeni slatkiš svakog od nas…

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Potica – fina štrudla s mlevenim orasima

za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 50 min.

Sastojci:
* 500 g brašna
* 20 g svežeg kvasca
* 1/2 kašičice soli
* 2 kašike šećera
* 2 žumanceta
* 60 g otopljenog putera
* 250 ml mleka

Za fil:

* 300 g mlevenih oraha
* 3 kašike šećera
* 2 kašike meda
* 150 ml mleka
* 1 kašika ruma
* 2 belanceta
* malo rendane korice limuna
* 1 kašika rastopljenog putera

PročitajteTorta s bananama – Jedna od najkremastijih i najukusnijih poslastica, niko ne može da joj odoli

Recept za štrudlu sa orasima

Foto: Svetlana Belić

SVE recepte sa sajta Bakina kujna možete pročitati na ovom linku!

Priprema:
1. Razmutiti kvasac u polovini mlakog mleka s kašičicom šećera i brašna,
pa sačekati da nadođe.
2. Pomešati brašno, preostali šećer i malo soli, dodati pripremljeni kvasac,
otopljeni puter, žumanca i preostalo mleko te zamesiti glatko testo. Testo
oblikovati u loptu, pokriti ga i ostaviti da odmara dok se ne udvostruči,
oko pola sata.
3. Za pripremu fila u manjoj šerpici zagrejati mleko, med, šećer, puter, rum
i rendanu limunovu koru. Kad se sastojci rastope, preliti preko mlevenih
oraha, pa ostaviti da se smesa ohladi. Umutiti belanca u čvrst šam, pa ih
dodati u ohlađenoj smesi s orasima.
4. Testo prebaciti na pobrašnjenu površinu i rastanjiti u četvrtastu koru.
Premazati pripremljenim filom i čvrsto zamotati u rolat. Rolat prebaciti u
kalup za kuglof obložen papirom za pečenje, a krajeve testa slepiti.
Ostaviti testo da se odmara još pola sata. Pre pečenja, štrudlu izbockati
drvenim štapićem do dna kalupa i premazati mlekom.
5. Peći na 180°C oko 50 minuta. Pri kraju pečenja, proveriti štapićem da li
je sredina pečena, pa ako treba produžiti pečenje još desetak minuta.
6. Gotovu štrudlu prebaciti na rešetku, posuti šećerom u prahu i seći tek
kada se potpu no ohladi.

Recept za štrudlu sa orasima ljubomorno čuvajte samo za vas, neka vam to bude omiljeni “kec u rukavu”.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić