

Torta s bananama – Jedna od najkremastijih i najukusnijih poslastica, niko ne može da joj odoli (recept)
Recept za tortu s bananama
Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.
Torta s bananama – kremasta voćna torta s ukusom vanile
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 45 min.
Sastojci:
Za koru:
* 6 jaja
* 120 g šećera
* 100 g brašna
* 25 g kakaoa
* 1 kašičica praška za pecivo
Pročitajte: Knedle sa šljivama – provereni recept za omiljeni tradicionalni slatkiš s voćem

Foto: Svetalana Belić
SVE recepte sa sajta Bakina kujna možete pročitati na ovom linku!
Za fil:
* 500 ml mleka
* 1,5 puding s ukusom vanile
* 100 g šećera
* 200 g putera
* 6 banana
Za dekoraciju:
* 350 ml slatke pavlake
* 50 g crne čokolade
* 1 banana
Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance i na kraju umešati prosejano brašno s praškom za pecivo i kakaom.
2. Smesu sipati u kalup za tortu (prečnika 22 cm) koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Proveriti štapićem da li je sredina pečena, pa ako je potrebno produžiti pečenje. Ohlađenu koru preseći poprečno na tri dela.
3. Za pripremu fila razmutiti puding sa šećerom i malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati do ključanja, pa sipati u njega umućenu smesu i nadalje kuvati dok se ne zgusne.
4. U ohlađeni krem umešati puter i sve zajedno izmiksati.
5. Kore nafilovati i naslagati ih jednu preko druge. Na kraju celu tortu premazati tankim slojem fila.
6. Preko fila naneti umućeni šlag od slatke pavlake, bočne stranice obložiti rendanom čokoladom, a odozgo poslagati banane.