svet

March 18, 2016 15:32

By

Redovno hidriranje kože najbolji način ublažavanja simptoma psorijaze

Korišćenje dermatološki ispitane kozmetike bazirane na prirodnim sastojcima, koja ne sadrži kortikosteroide, važna je dodatna terapija za pacijente obolele od psorijaze, jer na taj način ublažavaju simptome ovog oboljenja, istaknuto je danas na tokom stručnog predavanja za dermatologe iz cele Srbije u okviru kog su predstavljane dve nove deramtokozmetičke linije Psorioderm i Ivatherm.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

O tome na koji način najkvalitetnije pomoći pacijentima koji se bore sa psorijazom, kao i sa atopijskim dermatitisom govorili su dermatolozi dr Zoran Golušin, upravnik Klinike za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Vojvodina i prof. dr Miloš Nikolić, načelnik Odeljenja za pedijatrijsku dermatologiju Kliničkog centra Srbije.

Dr Golušin je istakao da su klinička praksa, kao i istraživanja evropskih kolega, pokazala da je dodatna terapija upotrebom tzv. emolijensa, tj. krema i mleka za telo koji sadrže supstance koje mogu duboko da hiriraju kožu vrlo efikasan način ublažavanja simptoma psorijaze.

“Za obolele je vrlo važno da se leče najsavremenijim metodama, a za teže oblike psorijaze, biološka terapija je svakako lek izbora. Takođe je bitno da oboleli imaju mogućnost stalne nege kože, hidriranja površinskog rožnatog sloja, jer je to način da simptome, koliko toliko, drže pod kontrolom i učine svoj svakodnevni život jednostavnijim, uz redovno poštovanje osnovne terapije koju je propisao dermatolog”.

Smatra se da, u proseku, oko dva odsto populacije pati od psorijaze ali da je procenat onih kod kojih nije dijagnostifikovano ovo oboljenje znatno viši i ide i do četiri odsto. Ako tu statistiku prevedemo na domaće uslove – više od 20 000 ljudi kod nas pati od ovog neizlečivog kožnog oboljenja koje nastaje kao odgovor organizma na velike imunološke izazove.

“Psorijaza je imunološka neizlečiva bolest i, u zavisnosti od stepena razvijenosti, stvara značajne probleme obolelima i bitno utiče na kvalitet njihovog života. Zato je nama koji lečimo psorijazu važno da stalno pronalazimo nove načine ublažavanja ovih vrlo neugodnih simptoma, od kojih su svrab i peckanje najučestaliji”, izjavio je dr Zoran Golušin.

Pacijentima koji pate od ovog oboljenja potrebna je stalna nega kože i dostupnost kvalitetnih dermatokozmetičkih preparata koji sadrže tzv. vlažujuće supstance i lipide koji dodatno skupljaju vodu. Od sada na tržištu postoje preparati koji sadrže zeolit čime se značajno poboljšava efikasnost tih preparata. Iako je upotreba steroida česta u terapiji ovih oboljenja, postoje mleka i kreme koja ne sadrže kortikosteroide, a koja daju vrlo dobre rezultate u nezi kože obolelih.

O dermatokozmetičkoj liniji Psorioderm: Psorioderm je nova dermatokozmetička linija namenjena ublažavanju simptoma psorijaze, seboreje, ekcema i drugih osetljivosti na koži. Koristi se u Evropi već nekoliko godina a odnedavno je dostupan i na tržištu Srbije. Sadrži nano čestice zeolita koje imaju visoku atioksidativnu aktivnosti a istovremeno služi kao nošač aktivnih komponenti koji obezbeđuje neometan prolaz u ćelije epidermisa. Upravo zbog toga što sadrži zeolit u svom sastavu, Psorioderm preparati su pokazli visoku efikasnost u tretiranju problema obolelih od psorijaze i drugih kožnih bolesti. Više o ovoj liniji www.psorioderm.rs

O dermatokozmetičkoj liniji Ivatherm: Ivatherm dermatokozmetička linija je razvijena i proizvodi se u Francuskoj. Ova linija sadrži poznatu Herkulana termalnu izvorsku vodu. Preporučuje se kod atopije, ekcema, svraba, urtikarije, inflamatorne dermatoze. Jedino ova kozmetika na našem tržištu sadrži Resveratrol koji se dobija iz semenki grožđa i koji predstavlja jedan od najpotentnijih antioksidansa. Smatra se jednim od najboljih aktivatora Sirutina, tzv. „gena dugovečnosti“ u ljudskom organizmu. Više o ovoj liniji www.ivatherm.rs

Dermatokozmetičke linije Psorioderm i Ivatherm uvozi i distribuira farmaceutska kompanija Goodwill Pharma iz Subotice.

IZVOR: lepotaizdravlje.rs, A.G.