Rolat od čokolade i kokosa svet portal svet
Svet

January 3, 2025 11:45

By

Samo 30 minuta do najsočnijeg rolata napravljenog od namirnica koje imate u kući RECEPT

Rolat od čokolade i kokosa preukusan je

Vreme je praznika, a poslastice su nezaobilazne na prazničnj trpezi. Ono što bi moglo da se nađe na njoj je svakako i rolat od čokolade i kokosa koji je veoma dekorativan, a u isto vreme i ukusan.

Rolat od čokolade i kokosa svet portal svet

Pexels

Za izradu ovog rolata potrebno vam je oko 30 minuta, a pravi se od sasvim jednostavnih namirnica koje skoro svi imamo u kući.

Rolat od čokolade i kokosa koji se smaže za tren

Sastojci
Za koru:
* 6 jaja
* 1 vanil-šećer
* 40 g putera
* 60 g šećera
* 60 g oštrog brašna
* 30 g kakaoa

* 1 prašak za pecivo
* 6 kašika vruće vode

Za fil:
* 500 ml mleka
* 80 g šećera
* 2 vanil-šećera
* 1 puding s ukusom vanile
* 30 g gustina
* 100 g putera
* 100 g kokosa

Rolat od čokolade i kokosa svet portal svet

Foto: Svetlana Belić

Za glazuru:
* 60 g čokolade za kuvanje
* 60 g mlečne čokolade
* 40 g putera
* 1 kašika ulja

Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer i vanil-šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati otopljeni i prohlađeni puter i vruću vodu u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Posebno sjediniti oštro brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodati u smesu i mutiti na najmanjoj brzini dok se sastojci ne povežu.
2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C najviše 15 minuta. Pečenu koru pomoću vlažne krpe urolati i ostaviti da se ohladi.
3. Za pripremu fila, u šerpu sipati 400 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding i gustin, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Vruć puding preručiti u praznu činiju, prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađen puding dodati omekšani puter i izmiksati. Na kraju umešati
kokos.
5. Ohlađenu koru premazati filom i ponovo urolati.
6. Za pripremu glazure u posudi za kuvanje na pari sjediniti izlomljenu crnu i mlečnu čokoladu, puter i ulje, pa zagrevati dok se sastojci ne rastope i sjedine. Glazuru preliti preko ohlađenog rolata.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakina kujna.

AUTOR: SVET

IZVOR: BAKINA KUJNA

FOTO: SVETLANA BELIĆ, PEXELS