Rolat torta
bakina kujna

April 30, 2023 14:15

By

Kremasta, a voćna: Neskvadišnja rolat torta je nešto što morate probati (recept)

Rolat torta s filom od jagoda – kremasta voćna torta koju ćete obožavati

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Za 10 osoba
Priprema: 90 min.
Pečenje: 12 min.

Za koru:
* 6 jaja
* 6 kašika šećera
* 4 kašike ulja
* 3 kašike brašna
* 3 kašike gustina
* 350 g džema od jagode

Za fil:
* 500 g jagoda
* 150 g šećera
* 200 ml slatke pavlake
* 200 g maskarpone sira
* 2 vanil-šećera

* 10 g želatina u prahu
* 4 kašike vode

Pročitajte: Nesvakidašnji dezert baš za Vaskrs – Venac od princes krofnica, prste ćete olizati (recept)

Rolat torta

Foto: Ženja Aćimović

Za koricu:
* 100 g piškora
* 150 ml mleka

Priprema:
1 Prvo pripremiti rolat. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst šam
postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i sipati
ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.
2 Posebno sjediniti brašno i gustin pa varjačom umešati u smesu. Pleh od
rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u
zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni. Pečenu koru zajedno s
papirom urolati i ostaviti da se ohladi.
3 Ohlađenu koru odviti, premazati je džemom od jagode, te ponovo urolati
i ostaviti na hladnom do upotrebe.
4 Posebno pripremiti fil. Želatin preliti vodom, te promešati i ostaviti da
nabubri. Izmiksati 400 g jagoda pa sjediniti sa šećerom i vanil-šećerom, te
prokuvati. Izmaći s ringle pa dodati nabubreli želatin i mešati dok se ne
rastopi. Smesu ostaviti da se ohladi.
5 Slatku pavlaku umutiti u šlag pa sjediniti s maskarpone sirom. Dodati
ohlađenu smesu od jagoda i izmiksati. Na kraju umešati seckane jagode.
6 Ovalnu posudu obložiti providnom folijom. Rolat iseći na parčad
debljine 1 cm i njima obložiti unutrašnjost posude. Preko rolata sipati
polovinu fila, prekriti ih redom rolata i naneti ostatak fila. Piškote umočiti
u mleko i njima prekriti fil. Tortu ostaviti na hladnom da se stegne.
7 Nakon što se torta stegne izvrnuti je na tacnu i iseći na parčad.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović